vrijdag 30 november 2012

Onbetaalbare Snieklaas...

 
Crisistijd, hand op de knip. Maar, zo leren de krantenberichten ons, zodra Sinterklaas in het land is wordt de portemonnee nog steeds vlot getrokken.
Werd vorig jaar nog in totaal 493 miljoen euro extra uitgegeven aan Sinterklaasinkopen, dit jaar komt dat bedrag boven de 500 miljoen euro uit. Nou ja, dat is de verwachting.

Het is alweer bijna Sinterklaas, maar het zit er dik in dat wij er dit jaar niets of hooguit heel weinig aan doen. Dat krijg je, als je 'uit' de kleine kinderen bent en zelf ook niet meer de rol van Hulp-sint vervult - wat jarenlang het geval was - dan verdwijnt dat feest bijna ongemerkt uit jouw persoonlijke belevingswereld. Wat rest is de herinnering.
 
Ik heb de rol van de goedheiligman altijd met veel plezier vertolkt, al waren de kriebelende en soms afzakkende baarden waardoor je vrijwel niets kon drinken (hooguit met een rietje), laat staan eten, niet altijd een onverdeeld genoegen. Maar de reacties van kinderen maakten veel goed, met als bijkomend effect dat de Sint al die jaren heel wat kunstwerken van hen heeft mogen ontvangen.
 

En niet alleen kinderen: liep je op straat, kwamen volwassen mannen je met een stralend gezicht een handje geven: "Dag Sinterklaas!" Die mijnheer hierboven ben ik echter nooit tegengekomen, wie het filmpje kent of zojuist heeft bekeken weet nu wel waarom...

1 opmerking:

RunningHans zei

Blijft lachen die snieklaas.... Wij doen er ook niets meer aan en ik was ook jaren "in dienst".