donderdag 29 november 2012

Tobeen in Flehite


Vandaag weer eens een museumbezoekje gebracht, maar daar moest ik wel een eindje voor reizen; het was in Amersfoort, Museum Flehite. Daar ben ik wel meer geweest maar momenteel (tot 17 februari 2013) is er een speciale expositie van het werk van Tobeen. Wie? Tobeen, een Franse kunstenaar oftewel 'een poëtisch realist uit de Aquitaine' zoals de ondertitel van de expositie duidelijk maakt. Mochten jullie ooit van Tobeen gehoord hebben, ik niet in ieder geval. Maar ik ben geen echte kunstkenner, ook al mag ik graag regelmatig - in combinatie met een stadswandeling - musea bezoeken. Die Museumjaarkaart is dus wel aan mij besteed.

Voordat we naar het museum gingen nuttigden wij - 'museumvriendin' Karin en ik - een lichte lunch in 'De Kleine Hap', waarna we een korte wandeling maakten door de pittoreske Muurhuizenstraat. Wij passeerden onder andere het kaasboertje op bijgaande foto, waar ik op de terugweg en stuk 'echte' belegen boerenkaas en een stukje oreganokaas kocht, dat laatste vooral om te proberen.


Vlakbij het museum gingen we nog een winkeltje annex galerie binnen. De eigenaar vertelde enthousiast over de Muurhuizen, dat de woningen deel uitmaakten van de oude stadsmuur uit de 14de eeuw, en dat Anton Pieck in 1927 nog in dit pand had gewerkt. Waarna het gesprek al snel kwam op steden als Doetinchem en Deventer waar het pittoreske karakter ook voor een groot deel behouden is gebleven. En op kunst natuurlijk, Karin kocht er uiteindelijk nog een mooi gestileerd vogelfiguurtje van steen en brons.

Van die winkel naar het museum was nog maar een paar honderd meter. We gingen naar binnen en meteen naar de eerste verdieping, naar de expositie. Ik moet zeggen dat de schilderijen van Tobeen mij wel aanspraken: sfeervolle taferelen in mooie kleuren, met een heel aparte stilering: realistisch met elementen uit het kubisme. Het platteland speelt in zijn schilderijen een hoofdrol: de oogst, vissers, wasvrouwen en druivenplukkers.


Iets over de schilder. Deze info heb ik uit de folder want, zoals aangegeven, ik wist niets van hem af. Tobeen (pseudoniem voor Félix Elie Bonnet) werd in 1880 geboren in Bordeaux, maar woonde vanaf 1907 lange tijd in Parijs. Desondanks vond hij zijn inspiratie in de Aquitaine (de streek rond Bordeaux) en in het Franse Baskenland. Het was echter in Parijs waar hij beïnvloed werd door het kubisme. Hij nam onder meer deel aan de toonaangevende Section d'Or tentoonstelling (1912) waar ook kunstenaars als Marcel Duchamp, Jean Metzinger, Albert Gleizes en Juan Gris aan deelnamen. Deze kubisten bouwden voort op het gedachtegoed van Paul Cézanne, Ze beperkten hun kleurgebruik en pasten net als Picasso en Braque abstracte vormen toe. Tobeen experimenteerde met die vormen maar voelde zich uiteindelijk het beste thuis bij die poëtisch realistische stijl.


Werken van Tobeen maken ook deel uit van de collectie van het Centraal Museum en het Kröller-Müller Museum. Wie de expositie wil zien: tot 17 februari is dat mogelijk. 

Geen opmerkingen: