zondag 1 december 2013

Dûhn Strant Laup

Het crossseizoen is begonnen! Dat hebben wij vandaag kunnen merken. De 'wij' zijn in dit geval de deelnemers aan de Duinstrandloop, een evenement dat jaarlijks door Haag Atletiek wordt georganiseerd. Een aantrekkelijke loop, wat al uit de naam blijkt: veel duinen en strand, je loopt grotendeels door de natuur. Vooral het duintraject was pittig dit jaar, met veel 'ups and downs' op de deels verharde, deels zandige natuurpaden die door het Westduingebied kronkelen. Eigenlijk zou de naam 'Duinstrandcross' ook heel geschikt zijn, want het was gewoon een behoorlijk zware cross.

De foto's zijn gemaakt door parcourswachter Paul Kruijssen (met dank!)
Het weer was simpelweg geweldig: zacht voor de tijd van het jaar - het is toch alweer 1 december! - weinig wind en geen spatje regen. Het zou volmaakt geweest zijn als de zon, die eerder deze ochtend uitbundig scheen, zich nog had laten zien. Het was of de weergoden in spoedvergadering bijeen waren geweest: "Jongens, we gunnen die lopers best een beetje leuk weer maar we maken het niet te gek. Per slot van rekening moeten ze een beetje gehard worden voor de winter die toch echt gaat komen. Dus trek snel een fiks wolkendek onder de zon!" En zo geschiedde.

Nadat de parcourswachters, die hier nog bijeen zijn om de laatste instructies te ontvangen, zich op de hun toegewezen locaties hadden geïnstalleerd, werd om 12:00 uur het startsein gegeven. Een paar honderd lopers - waaronder ook de gemeenteambtenaren die hier hun competitie hadden - namen het rit aan.

De eerste 900 meter - van de ca. 7,6 kilometers - gingen over de Laan van Poot, daarna ging de meute rechtsaf de duinen in. Toen begon het echte werk: steil klimmetje naar boven en dan linksaf, steeds maar klimmend en dalend over duinpaden. Even voor Kijkduin het strand op en over het mulle zand rechtsaf richting Scheveningen. Bij Strandpaviljoen De Kwartel - is nu tijdelijk afgebroken wegens het winterseizoen - gingen we weer naar boven en dan weer naar links, weer op en af door de duinen. Ik ben bepaald geen crosser maar toch ging het vandaag goed, ik kon een redelijk tempo lang volhouden, weliswaar op het laatst een enkele keer bij wéér zo'n klim een paar stappen wandelen om adem te happen maar daarna weer voorwaarts.


Uiteindelijk kwam ik in een heel behoorlijke tijd over de finish aan de Laan van Poot. Heerlijk gelopen! De andere mensen van Groep 5 hebben ook goed gelopen en de Hartvrouwen gingen ook nu weer als een speer. Ilse Houtman was zelfs tweede vrouw, erg goed! Maar ook Eveline en Ellis finishten bij de snelste dames. En als ik het goed heb gezien was ondergetekende eerste 65 plusser (is hier echter geen categorie) dus Groep 5 heeft weinig reden tot klagen.

Wie de complete uitslagenlijst wil zien, klikke HIER!  En voor nog meer foto's van Lodewijk van Dongen: klik op deze link!

1 opmerking:

archiefpaul zei

Goed gelopen Fred. Toch goed dat ik geen fotograaf ben geworden zo te zien.