zaterdag 2 augustus 2014

Te Werve Revisited


Hierboven foto's van Huis Te Werve in 1985 (links) en in 2014 (rechts)

Gistermiddag waren wij op bezoek bij Gerda en Wim uit Rijswijk, vrienden waarmee wij begin jaren tachtig nog naar Ierland zijn geweest. Wij gingen op de fiets, niet rechtstreeks naar hun huis maar eerst naar Landgoed Te Werve, bij het tennispark om precies te zijn. Daar hadden wij afgesproken want Gerda, die een gids-opleiding bij het IVN heeft gevolgd, zou ons een - informele - rondleiding geven.

Nu is Te Werve een begrip voor veel mensen uit Den Haag en omstreken. Het landgoed kent een rijke geschiedenis (zie bovenstaande link naar Wikipedia), zo was het lange tijd eigendom van de Shell - en alleen voor Shell-medewerkers toegankelijk - en een van de eerst locaties met een sintelbaan voor atleten. Maar ook onze gastvrouw en deze Cultuurbarbaar bewaren warme herinneringen aan het landgoed, vooral vanwege de ministeriële wedstrijd/prestatielopen die er aantal jaren achtereen werden gehouden. Dat was begin jaren tachtig, ik werd zelfs een keer eerste op de tien kilometer destijds.


Toch herkende ik meteen de locatie, het gebouw Huis Te Werve waar we ons destijds konden inschrijven en omkleden, met daarvoor de Duiventoren en het grote grasveld waar de start en de finish waren. Het zou te ver voeren om alle bijzonderheden van dit - ook in natuurhistorisch opzicht bijzonder interessante - afwisselende en fraaie landgoed te vermelden, hiervoor nogmaals een verwijzing naar Wikipedia.


Na de wandeling zijn wij met z'n allen naar het huis van Gerda en Wim gefietst waar we de hele avond heerlijk in de tuin hebben gezeten, gekletst, gedronken en gegeten. Erg gezellig, het schemerde al flink toen wij andermaal op de fiets stapten en - via een kleine omweg - tien kilometer terugpeddelden naar huis.

Voor een foto-impressie van Landgoed Te Werve anno 2014 verwijs ik graag naar mijn album.


Geen opmerkingen: