donderdag 28 mei 2015

Hola Hoka!


Bovenstaande foto maakte ik gisteren in Ypenburg, aan het kanaal langs de Rijswijkse Landingslaan. Onwillekeurig moet ik hierbij denken aan de Hitchcock-klassieker 'The Birds'. Er staat ook een bruggetje op die foto, en die had ik net nodig om de link te leggen naar een andere Vogel, de naam van een ex-collega met wie ik gisteren heb gelunchd op de binnenplaats van Pulchri. Heerlijk in het zonnetje bijgepraat, met een glas witte wijn en zalm-salade.

De wijn was tegen de avond wel uitgewerkt, zeker na een hazenslaapje. Dat was maar goed ook want er moest getraind worden! Maar eerst ging ik even langs Goedman om wat schildersmateriaal te kopen. Weer later ging ik naar Zier Running, nadat ik 's ochtends had gegoogled. Ik had al veel goede dingen gehoord over de Hoka's (die hardloopschoenen met superdikke zool), een aantal dames van Groep 5 hebben ze en de recensies op internet waren positief. Bij het binnengaan in de winkel lachten ze mij al tegemoet. Ik moet zeggen: het was meteen raak. Ik deed ze aan en ze zaten als gegoten. Uiteraard nog wel - zoals gebruikelijk - enkele tientallen meters op gelopen om te voelen hoe ze zaten, maar dat zat wel snor, inpakken maar.


Het grappige is dat deze Hoka-variant (de Clifton) er zwaar uitziet maar dat beslist niet is, integendeel: hij weegt 225 gram (per schoen). Ik heb ze die avond meteen uitgeprobeerd en heb vooralsnog het idee dat ze - ondanks het lichte gewicht - voor korte snelle loopjes iets minder geschikt zijn maar als trainingsschoen voor langere duurlopen ideaal, je voelt nauwelijks dat je een schoen aanhebt.


Oh ja, de training. Eerst een bekentenis: ik ga zo nu en dan vreemd de laatste tijd. Nee, niet in de gangbare zin des woords, maar afgelopen maandag (tweede pinksterdag) trainde ik met een paar mensen van 'mijn' oude Groep 5 mee, en woensdag (gisteren inmiddels) ging ik met Groep 7 mee. De opkomst bij de laatste groep was groot: maar liefst 21 personen!

Berry en Sandra leidden een stevige training door de duinen met als kern: vijfmaal 1000 meter in 10 km tempo. In de praktijk kwam dat neer op vijf minuten redelijk 'voluit' lopen. De eerste drie keer liep het sub-groepje waarmee ik opliep (met onder anderen Sandra, Odette, Sanny en Karin) steeds net iets onder de vijf minuten.

Nu had ik op zich niet zo'n probleem met dat voluit lopen, maar wel dat dit bijna continu heuvel-op - of op zijn minst opwaarts - gebeurde. Op een bepaald moment - al na de tweede keer eigenlijk - trok ik dat niet meer, waar anderen vrolijk tegen de duinen oprenden begon ik te verzuren. Weliswaar ben ik niet afgehaakt maar had moeite om in de buurt van de '5 minuten-groep' te blijven, laat staan de snellere '4'45'' groep. De laatste keer moest ik zelfs even stoppen om op adem te komen.

Hoe dan ook de training helemaal afgerond. Daarna gedouched en het krachthonk in waar - naast het vaste groepje jeugd-atleten, Marvin en Ruud (onze voorzitter) - Ton, Harry en Vincent bezig waren. Laatstgenoemd drietal was al bezig met de 'afbouw' van hun bankdruksessie, zelf 'stapte ik in' bij vijftig kilo. Vier keer omhoog, dat is momenteel al heel wat voor mij, de tien keer haal ik nog niet. Daarna nog 'hap snap' wat andere oefeningen gedaan en vervolgens, zoals wij dat plachten te noemen, 'polsspieroefeningen' doen (bier drinken) in de kantine. Al met al was het een welbestede dag.

Geen opmerkingen: