donderdag 21 mei 2015

Over Brugge (1)


Jongeren, vooral studenten en jonge stellen, reizen tegenwoordig naar alle uithoeken van de aarde. En dat soms meerdere keren per jaar, of voor lange tijd. Gelijk hebben zij, haast ik mij te zeggen.

Maar waar is de tijd gebleven dat het als heel bijzonder werd ervaren dat 'de gewone mensch' naar het buitenland ging om vakantie te vieren? Eind jaren vijftig ging men de grens over, naar landen als Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Italië, vaak met de bus. Voor de meeste Nederlanders was toen echter alleen een vakantie in Brabant of Gelderland weggelegd, naar de camping. Dan stuurde je de thuisblijvers prentbriefkaarten met 'Groeten uit Putten' of iets dergelijks. Maar als zelfs reizen naar Amerika, Australië, China, Afrika, Nepal en noem-maar-op anno 2015 al zó 'doodgewoon' zijn geworden, wat moet je dan melden als je bij wijze van 'voorvakantie' anderhalve dag in Brugge bent geweest, op een steenworp afstand van de Nederlandse grens? Nou, genoeg.

Maar schrik niet: dat zal ik niet doen. Laat ik het er op houden dat wij die simpele anderhalve dag Brugge (want daar komt het 'netto' op neer) echt als een mini-vakantie hebben ervaren. Dat krijg je al snel wanneer je veel ziet, in een hotel overnacht en ontbijt, uit eten gaat en diverse musea en bezienswaardigheden bezoekt.

Wat hebben we zoal gedaan? In vogelvlucht: we hebben veel gewandeld, het Raadhuis bezocht, zijn naar het Begijnhof geweest, hebben een aantal kerken van binnen gezien en hebben een aantal musea bezocht. En een leuke bierexcursie op de tweede dag.

En ik heb natuurlijk véél te veel foto's gemaakt, ik heb er zelfs vijf verschillende (digitale) albums van gemaakt. Daarom hak ik het verslag toch maar in tweeën, morgen deel 2.

In ieder geval - voor de eventuele liefhebbers - hierbij alvast het album met plaatjes van al die straatjes in Brugge.


Heel summier: de eerste dag kwamen wij even na twaalven aan in Brugge. Vanaf het station wandelden wij naar ons hotel; onderweg voor het Belfort een portie vlaamse frieten gescoord en geschuild voor een kortstondige regenbui, in het hotel wat overtollige spullen neergezet en meteen op stap, door de straten en straatjes van Brugge gelopen. Daar is op zich al van alles te zien, wat opvalt is dat ook Brugge in de vaart der 21ste eeuwse volkeren is meegegaan. Ook hier Zara's, C&A's, Kruidvat, enfin, het overbekende beeld dat je in elke Europese stad tegenkomt. Maar gelukkig is ook in die straten veel bij het oude gebleven, vooral de gebouwen, bijna allemaal monumentale panden.Op die dag het mooie raadhuis bezocht, 's middags bij Brouwerij De Halve Maen een Brugse Zot gevat en 's avonds in restaurant 't Oude Kanthuys aan het Minnewater prima gegeten. Heel vriendelijke bediening al hadden we achteraf wel het gevoel te zijn geflest, of gekaraft liever gezegd: zeventien euro voor een karafje wijn, terwijl we op de menukaart toch hadden gezien dat het negen euro was. Dat bleek om een kleiner karafje huiswijn te gaan. Maar ja, vakantie hè, ik ben niet zo'n assertief-bijdehand type die daar iets over zegt.

De volgende dag eerst een kort stukje gelopen (de hardloopschoenen gingen natuurlijk mee). Maar dat was maar heel kort, amper twintig minuten. Omdat de straten van Brussel hoofdzakelijk met kinderhoofdjes zijn geplaveid, voel je dat wel. Daarna gebadderd en gedouched, ontbeten - prima uitgebreid ontbijt - en vervolgens een relatief flinke wandeling gemaakt via de Spinolarei en de Carmersstraat naar een locatie buiten het toeristische centrum. Dat was het Kruisvest met daarop een van de vier molens die hier op rij staan, de Sint Janshuis Molen. Via een korte klim kwam je daarop terecht.
Leuk panorama maar het doel van deze ochtend was het Guido Gezelle Museum, dat net open was. De zeer vriendelijke dame aan de balie ontving ons in het kleine maar mooie museum, dat oorspronkelijk het geboortehuis van de bekendste dichter uit die tijd was. De tuin naast het huis is prachtig, 'wild' en toch verzorgd en straalt een heel serene rust uit.

Morgen de rest van het verslag, anders zit ik vanmiddag nòg te tikken....

Geen opmerkingen: