donderdag 18 juni 2015

Stoute rups!

Rups van de bastaardsatijnvlinder
Goed mogelijk dat ik mij schuldig maak aan valse beschuldigingen, en dat dit diertje er niets mee te maken heeft. Feit is echter wel dat ik de afgelopen dagen zowel op het strand heb gelegen als in de duinen ben geweest waarbij ik soms al lopende de gebaande paden verlaat. Ander feit is dat ik gisteren opstond met beide bovenbenen vol uitslag (vele honderden rode bobbeltjes en vlekken), terwijl ook andere lichaamsdelen - stukje buik, achterkant armen, rug enzovoorts aangedaan waren. Erg jeuken deed het niet, maar het ziet er niet uit. Besmettelijk is het niet.

Op internet las ik dat er diverse soorten uitslag zijn en dat dit veroorzaakt kan worden door warmte, zonne-allergie (is mogelijk) of een andere allergische reactie op het een of ander. En dat het doorgaans vanzelf over gaat. Een oorzaak kàn ook zijn dat ik indirect in contact ben gekomen met de brandharen van de bastaardsatijnrups. Niet dat ik 'm heb gezien of aangeraakt, maar het kàn. Deze gedachte kwam in mij op toen er via de media voor gewaarschuwd werd dat er juist nu veel rupsen van de bastaardsatijnvlinder in de duinen zijn met alle mogelijke ongerief van dien.

Hoe dan ook heb ik gisteren de training overgeslagen. Wel nog even naar de club gegaan want het is daar altijd gezellig op woensdagavond. En straks even naar de dokter, maar eens zien wat hij (of zij) er van zegt.

Update: De dokter achtte die rups niet geheel uitgesloten, maar het leek haar minder waarschijnlijk omdat de uitslag te uitgebreid was. Nou ja, ik heb tabletjes meegekregen ter voorkomen en genezing van allergische reacties, dat zou het 'genezings' proces moeten versnellen.

Geen opmerkingen: