dinsdag 28 juli 2015

Still running


Eerst even een nostalgisch plaatje van een 'Teljeurloopje' door de duinen. Ik denk dat deze foto medio jaren zeventig is gemaakt door Jos van Iersel, de Jeroen Tibbe van die jaren. Startnummers waren er niet, jouw tijd werd genoteerd bij de finish aan de Laan van Poot, en naderhand werden de uitslagen getypt en op A4-formaat uitgeprint.

Die lijsten zagen er uit als onderstaand exemplaar, deze is uit 1982. Er staan namen op van mensen die heden ten dage nòg lopen! Om er een paar te noemen: Hans Rietbergen, Bert Gerritsma, Arie Develing, ik-zei-de-gek, Gideon Bouwman, Joop Nennie. Ik zie zelfs de naam van Rob Barendrecht, als dat dezelfde is die nu bij Sparta loopt is de conclusie dat hij heden ten dage, als 60 plusser, aanmerkelijk sneller is gaan lopen!

Dit is weliswaar een lijst van een loop bij Sparta, maar ik kon zo snel geen Laan van Poot-lijst uit die tijd vinden. Wie deze lijsten heeft, ik houd mij graag aanbevolen om deze een keer in te scannen!
Terug naar het heden! Daags na de 5 km Kerkpolderloop in Delft werd aan de Laan van Poot een baanprogramma afgewerkt. Het zou een pittige training worden, al waren lengte en duur van de tempo's te overzien. Het ging om twee series van 6 maal 200 meter, met 1 minuut rust tussen de tempo's en 5 minuten seriepauze.

Eerst werd er een stukje ingelopen, daarna de gebruikelijke oefeningen en bij wijze van loopscholing een soort 'hordenlopen' over lage mini-speelgoedhorden. Berry had drie rijen van pakweg zes horden gemaakt op het veldje achter de kleedruimtes, daar moesten we een paar keer overheen. Eigenlijk heel simpel, maar ik had er een beetje moeite mee, ik ben niet zo'n springer.Daarna gingen we naar de baan. Daar eerst wat korte steigerungen gedaan, vervolgens met z'n allen één tempo van 200 meter gelopen, aan de hand waarvan de groep werd opgedeeld.

Berry, Jan, Pierre, Sonja, Jetze en ik vormden de groep die om en nabij de 50 seconden op de 200 meter liep. Eigenlijk ging dat best goed, beide series keurig volgemaakt in tijden tussen de 47 en 51 minuten. Het was absoluut pittig, maar des te 'lekkerder' (lees: fitter) voel je je na zo'n training, Zelf heb ik maandagavond in het bijzonder op mijn paslengte gelet. De laatste jaren ben ik namelijk geneigd om nogal te 'schuifelen' en korte pasjes te maken.

Woensdag staat er een iets langere duurloop op het programma. Hopelijk onweert het dan niet!

1 opmerking:

Hans Verbeek zei

In 1982 voetbalde ik nog in Vlaardingen. Pas in 1988 begon ik met hardlopen.