zondag 9 augustus 2015

Weekendvaria met cultuur, natuur en sport


Dit blog splits ik vandaag maar eens in twee delen: een sportief deel en een cultureel deel. Eigenlijk drie delen als we de natuur meetellen, maar dat beperk ik ditmaal tot een paar foto's die ik onderweg nam.


Vanmorgen eerst de Kerkpolderloop. Het is immers zondag. Volgende week niet, want komende zaterdag wil ik meedoen aan de Bradelierloop, na maanden weer eens een tien kilometer.


Ditmaal ging de weg naar Onder Ons geheel met het openbaar vervoer, wat overigens snel ging. Ruim binnen het uur was ik bij de Mozartlaan, en toen had ik al een tram, een trein en opnieuw een tram van binnen gezien, waarna nog tien minuten wandelen volgde. Nu zult u zich afvragen wat Doutzen Kroes hiermee te maken heeft. Helemaal niets, maar bij een abri viel mij de poster op met het bloemetje op haar neus, waarschijnlijk opzettelijk door iemand aangebracht. Wel artistiek zo.

Bij Onder Ons (Bertus IJsclub) was het al behoorlijk druk, nog drukker dan vorige week volgens mij. Al om half tien stond er een lange rij voor de inschrijftafel.

Mulay Najib was er ditmaal ook bij, als coach van een grote groep snelle lopers. Met zijn kenmerkende, nooit aflatende enthousiasme nodigde hij ons (Paul Kruijssen, Pierre Tissot van Patot en mij) uit om de warming up te doen. Dat was meteen een èchte warming-up, met vijf stevige 'steigerungen' en tussendoor heel rustig lopen.

"Hoi, Jeroen Tibbe!"
Zoals altijd gingen de naar schatting 200 lopers voortvarend van start, om kwart over tien precies. Lekker gelopen al werd het ook nu weer flink warm wat, gepaard met de inspanning, wel de nodige zuurstofschuld opleverde. Toch mooi regelmatig gelopen, mogelijk een iets te snelle eerste kilometer (4'45'') maar ik merk dat nooit. Hoe dan ook ging ik mensen voorbij en mensen gingen mij voorbij (onder anderen Ellen M., Hans Verbeek en Hizkia). De eindtijd was wederom niet verrassend maar wel 'netjes': 25 minuten en 2 seconden, precies dezelfde tijd als vorige week! Mijn trainingsgroepsgenoot Pierre had meer snelheid in de benen, hij finishde twintig seconden voor mij. Niettemin ben ik tevreden!

Na afloop uiteraard weer een gezellige nazit, eerst bij Mulay cs, en daarna op het terras bij Michel, Hizkia, Jos, Pierre en Paul. Laatstgenoemde moest helaas bij het 2 km punt afhaken omdat er iets in zijn kuit was geschoten, mogelijk is hij iets te enthousiast van start gegaan. Hij was nog wel in staat om half wandelend, half joggend naar Onder Ons terug te keren dus waarschijnlijk is het geen zweepslag.

Toen ik het pad vanaf Onder Ons terugliep naar de Mozartlaan, zag ik zowaar een paar Atalanta's in de begroeide berm. Bij ons in de buurt zijn ze zo goed als niet te zien, en hier zeker vier. Geeft de vlinderlievende burger weer wat moed.

Nazit met Mulay en zijn snelle spartanen

DIS: een kunstzinnig maal

Gistermiddag fietste ik naar het stadhuis Den Haag, meer in het bijzonder naar het Atrium, voor een expositie.

In het Atrium worden bijna doorlopend allerlei culturele, educatieve, maatschappelijke en commerciële evenementen en tentoonstellingen georganiseerd. Momenteel gaat het om schilderijen, kunstzinnige foto's en opstellingen van oudere en jonge kunstenaars, waaraan ook werk van zeer goede amateur-kunstenaars is toegevoegd.


Eigenlijke reden - of aanleiding liever gezegd - om er heen te gaan was omdat er twee werken van Gideon Bouwman hangen. Gideon is niet alleen generatiegenoot en hardloper, hij maakte jaren geleden ook deel uit van de clubbladredactie. Maar bovenal bewonder ik zijn werk, met name vanwege zijn technische 'skills' en perfectie, alsook zijn rake gevoel voor vorm, compositie en kleurgebruik. Gideon is een van genoemde 'goede amateurs' die prachtige stillevens maakt.

Opstelling met glasblaaskunst van Annelien van Kempen

De eigenlijke opening van DIS was vorige week, maar toen 'had ik iets anders', maar gistermiddag was de herkansing. Schrijfster en curator Justine le Clercq gaf op enthiousaste wijze rondleiding aan een zeer klein gezelschap: we waren met z'n vijven, waarvan twee tot de deelnemende kunstenaars behoorden, Annelien van Kempen en Jan Harm Bakhuys.

Schilderij van Suzanne van Soest
Justine - die overigens dochter van kunstschilder Aat Verhoog is - vertelde ons iets over hoe de expositie tot stand is gekomen. Zij kwam op het idee om oudere gerenommeerde kunstenaars uit te nodigen om een speciaal werk te maken en daarnaast met jonge kunstenaars aan de slag te gaan. In feite dus een moderne variant van de relatie meester-gezel. Meer info over de kunstenaars staat hier.

Als uitgangspunt en inspiratiebron voor de kunstenaars koos Justine het gedicht DIS van Jean Pierre Rawie (zelf ook een 'al wat oudere' kunstenaar).  In februari vond in Pulchri de kennismakingsbijeenkomst tussen de kunstenaars van beide generaties plaats. "Heel spannend" zei Justine. "Vooral om te zien of en hoe die interactie tussen generaties werkt. Waar schuurt het, waar vullen ze elkaar aan, tillen ze elkaar juist tot grotere hoogte? Het heeft in ieder geval gewerkt, de resultaten zijn hier nu te zien."

Justine le Clercq aan het begin van de rondleiding
De deelnemende kunstenaars waren de 'oude meesters': Pat Andrea, Herman Gordijn, Roland Sohier, Ans Markus, Arno Kramer, Rommert Boonstra, Willem Diepraam, Han Mes, Maja van Hall en Aat Verhoog.

Er deed nog een derde groep mee: oudere vrijetijdskunstenaars waar eerdergenoemde Gideon er één van is. Wellicht zouden zij het professionele juk minder voelen en hebben zij een heel andere benadering van DIS. Hoe? DIS laat het zien, met de werken én met de weg daar naar toe: de artistieke uitwisseling tussen de kunstenaars wordt nieuwsgierig gevolgd en vastgelegd op film.

1 opmerking:

Gideon zei

Hoi Fred. Ik las net het verhaal over jouw bezoek aan de tentoonstelling DIS.
Bedankt voor de PR! Ik hoop dat je hebt genoten.

Groeten, Gideon