zaterdag 15 augustus 2015

Bradelyrisch loopje

Het geel-groen van onze club was een veel geziene kleur, vanmiddag in De Lier. Zoals wel vaker rond deze tijd, want hier werd de jaarlijkse Bradelierloop gehouden, onderdeel van plaatselijke festiviteiten die eveneens elk jaar worden georganiseerd.

De weg erheen ging geheel met het openbaar vervoer, eerst naar het station waar ik had afgesproken met Jan Groeneveld. We hadden al snel een trein naar Delft, zodat we er iets te vroeg aankwamen. Te vroeg, omdat we een half uur moesten wachten op de bus naar Naaldwijk, uitstappen (uiteraard) in De Lier. Vanaf de bushalte is het ongeveer tien minuten lopen naar het sportcomplex van voetbalvereniging Lyra. Daar kon men zich na-inschrijven.


Wij waren aan de vroege kant in De Lier, wat ook tot uiting kwam in onze startnummers. Lage nummers dus. Maar allengs stroomde de ruimte vol. Jonge en oudere atleten, mannen en vrouwen. Ook waren er afvaardigingen van onze snelle Groep 1, Groep 5 en Groep 7, met hun respectievelijke coaches Lodewijk van Dongen, Wim Hartman en Arie Don. Laatstgenoemde liep ook zelf mee, evenals het merendeel van mijn groepsgenoten liep hij vijf kilometer.

Om 14:00 uur gingen de 5- en de 10 km lopers tegelijk van start. Ik stond in het startvak bij Ton van der Pol en Jeanet Weeber. De laatste stelde voor om de eerste vijf kilometer samen op te lopen. Nu loopt zij best snel en ook al was het goed bedoeld, ik ben zo'n solistische eigenheimer die het liefst - gevoelsmatig - in zijn eigen tempo loopt.

Ik deed ditmaal mee met de 10 km, weer eens wat anders na alle 5 km Kerkpolderloopjes van de laatste anderhalve maand. Dat 'eigen tempo' had ik snel te pakken en was - voor mijn doen uiteraard - snel: niet alleen liep ik de eerste kilometer ruim onder de vijf minuten, de eerste ronde - en dus het 5 km punt - passeerde ik in iets meer dan 25 minuten. Dat is mijn normale 5 km tijd dus nu maar afwachten hoe het in de tweede ronde zou gaan.

Ook dat ging goed - afgezien van m.i. 'normaal' verval - en uiteindelijk kwam ik in 51'25'' over de finish. Dat was beter dan ik voorzien had, ik was al blij geweest met een tijd onder de 54 minuten. Maar de uitslagen bekijkend, zie ik dat bijna iedereen goed heeft gelopen. Zo gek is dat niet, de weersomstandigheden waren optimaal - niet te warm, weinig wind - en er was sprake van een vlak, snel parcours.

Kortom: tevreden gezichten alom!

Na afloop van de loop ontstond een enorme file voor de bar, want omdat de Bradelierloop zijn jubileum vierde, had elke loper van tevoren een bon gekregen. Deze kon je inwisselen voor een bakje ijs (buiten, voor het gebouw) of een broodje kroket, dat kennelijk erg in trek was. Was lekker!


Ook was er de gebruikelijke huldiging van lopers in de diverse categorieën. Drie dames van onze club bestegen het podium: Irene Aldersma (zij werd eerste dame 'overall' op de 5 km), Hizkia Taal (derde dame 35 + op de 5 km) en Helmie Ramakers (derde dame 40+ op de 10 km). Er waren nog meer clubgenoten met palmares: Pradheep Hoogakker werd eerste 35+ heer op de 10 km en Albert Jan Groen tweede 40+ heer.


Ton van der Pol (24'59'' op de 5 km) was zo aardig om ons (Pierre (24'14 op de 5 km.), Jan (47'48'' op de 10 km) en mijzelf een lift te geven, dus de terugreis naar Den Haag verliep voorspoedig en op comfortabele wijze. Dank Ton!


1 opmerking:

Arnold Vonk zei

mooi startnummer, volgend jaar ook maar eens in de Lier gaan kijken voor de Leuke Loopjes verzameling