zondag 2 augustus 2015

Veelbewogen door Utrechtse en Delftse dreven


Weer een veelbewogen weekend achter de rug. Zo stond er zaterdag een wandeling met de Doornvogels op het programma, een voettocht die door natuurgebieden rond Driebergen-Zeist voerde.
Lang hoefde ik - nadat ik mijn fiets in de stalling voor station Den Haag CS had gestald - niet op wandelgenoot Walter te wachten. Nog wat geld gepind, een beker koffie gescoord en even later zaten we in de IC richting Utrecht. Na een voorspoedige reis stapten wij daar over op de IC naar Nijmegen, met Driebergen-Zeist als één van de tussenstops.

Een enigszins stramme Hugo wachtte ons aldaar op. Hij was in het gezelschap van Loes en Dea. Wij liepen met z'n allen naar buiten, het wachten was nu nog op Coos en haar reisvriend Jurjen. Zij kwamen echter al aanlopen.

Bij pannenkoekenhuis annex restaurant Princenhof aan de Hoofdstraat dronken wij eerst koffie voordat wij daadwerkelijk met de wandeling startten. Meteen de reservering voor later in de middag gemaakt, waar wij de wandeldag zouden afsluiten met - uiteraard - een pannenkoekmaaltijd.





De wandeling voerde door diverse landschappen en landgoederen die deel uitmaken van het Utrechts Landschap. Achtereenvolgens wandelden wij eerst een stuk door Driebergen en Zeist, vervolgens betraden wij landgoed Bornia.


Na enkele kilometers kwamen wij via een klaphek op het Heidekruis Bornia, waar schapen meehelpen de vegetatie kort te houden. Dit is een mooi natuurgebied met heidevelden en meertjes, waarover grote libellen scheerden en een groene (poel)kikker zich even liet zien. Het was hier waar wij een eerste tussenstop hielden om een boterhammetje te eten en/of iets te drinken. Die ochtend had ik, op weg naar het station, nog een 'pain au chocolat' gekocht bij boulangerie Michel. Deze werden hier ter plekke geconsumeerd.


Daarna liepen we over landgoed Hoog Beek en Royen richting Zeist. Daar werd een officiële stop gehouden op het binnenterras van het sjieke Hotel Oud London. We waren nu wel toe aan 'iets fris', maar kennelijk was dat ook het geval bij de wespen, die gretig op de suikerrijke drankrestjes van onze flesjes en glazen af kwamen.


Na zo'n half uurtje weer verder, meer in het bijzonder naar het volgende ijkpunt Slot Zeist. Dat lieten we links van ons liggen. Even daarna gingen we een verscholen paadje in dat uitkwam op het ruigste pad van de wandeling. Onderweg liepen we langs het hoofdkantoor van de KNVB, wat al duidelijk wordt door die gigantische voetbal met het Nike-logo in de voortuin.


Nog een opmerkelijk gebouw: het enorme landhuis van Wibi Soerijabi, het zag er enigszins verwaarloosd uit, maar ik kan mij goed voorstellen dat het bijhouden van zo'n huis nog een hele klus is. Steenrijk zijn is niet alles, troost ik mezelf maar.



Nog één korte stop, waarna het nog maar een kleine tien minuten was naar de plek waar we een paar uur daarvoor vertrokken, Princenhof. Daar hebben we voor een habbekrats (€ 12,50) een pannenkoekmenu genomen: soep vooraf (heel smakelijke en goed gevulde champignonsoep of tomatensoep), een grote pannenkoek met twee belegvarianten (eveneens prima) en een forse coupe ijs met slagroom en chocolade- of aardbeiensaus als dessert. Bovendien buitengewoon attente en aardige bediening. Een waardige afsluiting van een  mooie wandeldag.

Meer foto's van de ca. 18 km lange wandeltocht staan hier.

Kerkpolderloop 

E n toen was het zondag 1 augustus en dus wéér een Kerkpolderloop. De vierde dit jaar! Ditmaal ging ik vroeg (al om kwart over zeven) op de fiets naar het Hollands Spoor waar ik met Jan G. had afgesproken. Samen zijn wij naar Delft getreind. Daar kwam de tram (lijn 1) kwam snel. Twee donkere jongens die bij de halte stonden maakten flink ruzie met elkaar en gingen even later luid schreeuwend de tram in. Dat geschreeuw en geruzie zette zich voort, en de dringende oproep van de bestuurder om hiermee op te houden of anders de tram te verlaten vond geen gehoor. Toen wij uitstapten ging de twist nog door en het wachten was tot de eerste klappen gingen vallen. Of dat gebeurt is, geen idee, want de tram reed toch verder.




We waren hoe dan ook vroeg bij Onder Ons, zo rond kwart voor negen. De koffie was echter al bruin. Van lieverlee werd het drukker, het startdoek werd opgehangen, de drankpost aan de finish en de inschrijftafel werden klaargezet. Beetje gekletst met Gé IJzendoorn, Ger Kooijman, Gerard Rolf en nog enkele leden van de vaste Kerkpolder-kern. Daarna omgekleed, ingeschreven, beetje ingelopen enzovoorts.

Verrassend was de komst van Sherman en Mirjam, zij gingen met een groep jongere lopers onder wie hun dochter hardlopen. Dit om een goed doel (project in Mexico) te sponsoren. Ook Paul Kruijssen, amper een paar uur terug van een rondreis door Frankrijk en Duitsland, was van de partij.


Hoe dan ook, maar weer eens proberen. Zo vroeg als het was, zo warm ook. Dat wil zeggen: de zon had al veel kracht. Maar eens zien of we daar last van zouden krijgen. Dat viel echter mee. De start was zoals altijd om kwart over tien. Ditmaal maar in een vrij 'normaal' tempo van start gegaan. De eerste kilometers liep ik pal achter Mirjam, Jan G liep zo'n vijftien meter voor me. Iedereen trok naar eigen vermogen weer flink door, op het laatst passeerde ik Mirjam. Uiteindelijk kwam ik in 25 minuten en 2 seconden over de meet, tien seconden sneller dan vorige week. Lekker gelopen!

Oh ja, niet vergeten: de vakantie heeft Paul Kruijssen goed gedaan, want hij liep de 5 km in een méér dan goede tijd (21'45''), terwijl Jan Groeneveld zijn doelstelling om 23'30'' te lopen met een daadwerkelijk gelopen tijd van 23'10'' ruimschoots heeft gehaald. Ook Bert Gerritsma is langzaam maar zeker aan het terugkomen, hij liep nu al 26'30''. En de anderen? Ook goed, de uitslagen komen in de loop van volgende week op de site (hopelijk).

Later bleek Hans Verbeek - die ditmaal niet meedeed - foto's te hebben gemaakt, en die stonden vanmiddag al op zijn blog. Als lopers zich inspannen staan ze er zelden op hun voordeligst uit, maar kom op, laat ik mijn ijdelheid maar eens een keertje varen. Ik kneep hier letterlijk een oogje dicht op weg naar de finish (zweet in mijn oog).

Na afloop uitgelopen met Michel Hizkia, Jos en nog iemand wiens naam ik niet meer weet (sorry...). Daarna gedoucht en later een wat langere nazit dan anders op het buitenterras. Heerlijk weer onder het genot van meerdere kopjes koffie en/of frisdrankjes.


Geen opmerkingen: