zondag 23 augustus 2015

Weekje bronsgroen eikenhout (deel 1)


La Douce France was het aanvankelijke idee: het land dat nooit verveelt, en Parijs al helemaal niet. Maar door omstandigheden konden we pas op het allerlaatste moment iets regelen. Als pensionado heb je altijd vakantie (nou ja) maar af en toe moet je even uit je vertrouwde omgeving. Ik heb een hekel aan vliegen dus werd het iets dichter bij huis. En dat werd Zuid-Limburg met en passant uitstapjes over de grens, België en Duitsland.

Laat ik proberen het zo beknopt mogelijk te houden, wat niet mijn sterkste punt is. De afgelopen week hebben wij achtereenvolgens in Valkenburg (Parkhotel Valkenburg voor twee nachten), Euverum (nabij Gulpen), Hoog Cruts (nabij Noorbeek), Cadier en Keer (nabij Maastricht) en Maastricht zelf doorgebracht. Met dagtripjes naar Vijlen en Aken. Op Valkenburg na, logeerden we op alle genoemde locaties bij particulieren, dit volgens het systeem 'Vrienden op de fiets'.

De tip van clubvriend Ruud van Aarle heb ik in mijn geheugen geprint; de tweedagen 'toer van Limburg' kaart. Daarmee kun je op twee verschillende dagen - binnen een week op te nemen - de hele dag van de busdiensten van Veolia  gebruik maken, kris-kras door heel Zuid-limburg en zelfs van Maastricht naar Aken. En dat alles voor het onwaarschijnlijke bedrag van € 9,95.
Het openbaar (bus)vervoer in de regio Zuid-Limburg is overigens uitstekend te noemen.


Laat ik beginnen met Valkenburg, enkele decennia geleden berucht vanwege de groepen uitgelaten en vooral dronken jongeren die de campings en terrassen onveilig maakten. Daar is nu geen sprake meer van. Hip en hot is deze plaats nog steeds niet, maar hier en daar heeft een moderniseringsslag plaatsgevonden en voor toeristen heeft de plaats genoeg te bieden. Zeker voor een kortstondig verblijf van een paar dagen.

De zondag dat wij arriveerden, bleek juist de laatste dag van dit seizoen te zijn dat er op de ruïne een roofvogelshow plaatsvond, dus het was wel aardig om een bezoek aan de ruïne daarmee te combineren.

Rondleiding door de steenkolenmijn

Rondleiding door de romeinse catacomben
Verder zijn de steenkolenmijn en de catacomben een bezoek meer dan waard, niet in de laatste plaats door de uitstekende begeleiding door goed-geïnformeerde en niet van humor gespeende gidsen. Dat gold zeker voor de gids van de catacomben. De fresco's en overige zaken die men er kan bezichtigen zijn exacte kopieën van die aanwezig zijn in de originele catacomben in Rome. Nep dus, maar zeer verantwoorde nep. Het is geen kitsch, erkende vakmensen hebben de fresco's met wetenschappelijke en kunstzinnige precisie een op een overgetrokken op calceerpapier en opgebracht. 

Maar waarom genoegen nemen met namaak als je de echte catacomben kunt bekijken? Simpel: de oorspronkelijke grafkelders in Rome zijn niet voor publiek toegankelijk is, zelfs de cameraploeg die er wilde filmen voor een documentaire op de landelijke tv kwam er - buiten verwachting - niet in.

Omdat het anders allemaal teveel wordt, nu alleen nog de foto's van de wandeling van Schin op Geul naar Valkenburg en Valkenburg zelf met de hierbovengenoemde toeristische attracties. Ik zou het kort houden.... lukt alweer niet!


Geen opmerkingen: