zaterdag 8 augustus 2015

Als prikkebeen in Zuiderparkse oase

Bont Zandoogje (Parage Aegeria)
Had Prikkebeen in deze tijd in Den Haag geleefd, dan zou hij heel wat kilometers moeten afleggen om genoeg vlinders aan zijn collectie toe te voegen. Tot dusver is het deze zomer uiterst pover gesteld met wat je hier (Den Haag Zuid-West) aan vlinders ziet. Dit ondanks het groene karakter van onze stad, er staan plenty vlinderstruiken, andere vlindertrekkers, ruig begroeide duinen, parken en plantsoenen waar niet alle 'onkruid' wordt weggemaaid en water met natuurlijk begroeide oevers, dus daar ligt het niet aan.


De constatering dat er minder vlinders zijn stemt overeen met de conclusies van de Vlinderstichting: in de jaren negentig zou dit een uitgesproken slecht vlinderjaar genoemd worden. Dat klopt met mijn herinnering, in die jaren was het alle dagen feest, met name in de zomermaanden werden de budleja's druk bezocht door koolwitjes, dagpauwogen en atalanta's. Van die mooie siervlinders zie je er momenteel nauwelijks één. En of ze nog in grotere getale komen, valt te bezien.

Maar goed, om daarover een potje te gaan somberen zet geen zoden aan de dijk. Beter om er op uit te gaan en maar zien wat je tegenkomt. Bijen, hommels en libellen zie je genoeg, dat weer wel.


Gistermiddag fietste ik binnen een kwartiertje naar het Zuiderpark om daar vlinders te spotten. En met redelijk succes! Via een bruggetje kwam ik bij een grote 'wilde' tuin vol weelderige inheemse bloeiende planten, even verderop kwam een paadje uit op een klein maar weergaloos mooi natuurgebiedje met een heideveldje, dennen, een snelstromend beekje - het leek het Geuldal wel - en open plekken in het bosgedeelte waar het wemelde van de vlinders. Vooral bonte zandoogjes, maar ook kleine en grote koolwitjes en diverse blauwtjes.

Het klinkt misschien raar, maar ik kende dat hele stuk niet, zó dicht bij huis nog wel. Een mens is nooit te oud om iets nieuws te ontdekken.


Meer foto's van deze oase in het Zuiderpark en wat ik daar zoal spotte staan in dit album.


Geen opmerkingen: