zaterdag 8 oktober 2016

Haagse Tien met donker wolkje

Tijdens de vandaag gehouden 1 van de 4 loop is er iets voorgevallen dat minder goed had kunnen aflopen. Vandaar een wat soberder verslag.

Het was mooi weer, wat zeg ik, het was zelfs warm vandaag bij de 1 van de 4. Zeker op de momenten dat de zon scheen en dat was bijna de hele tijd.

Er was een grote opkomst, bijna 270 deelnemers

Gewoon lekker lopen 'maar niet te hard van start' was het aan mij gerichte advies. Nou ga ik altijd rustig van start maar de enige die dat vindt ben ikzelf, dus besloot ik nòg rustiger van start te gaan. Dat werkte wel. Dat wil zeggen, de eerste ronde. Ik liep netjes achter Arie Don en Freddy Frauenfelder aan tot aan de Laan van Poot. Daarna voorzichtig wat versnellen, wat lukte: de loper-met-petje die voor mij liep begon ik geleidelijk in te halen.


Maar toen gebeurde het: zodra ik hem passeerde, leek het alsof de loper ergens over struikelde, waarna hij hard onderuit ging. Hij bleef op zijn rug liggen, met een glazige blik, half bewusteloos maar nog wel bewegend. Even aan iemand gevraagd 112 te bellen en naar hem toe gelopen en hem gezegd rustig in- en uit te ademen (wat waarschijnlijk onzinnig is, zeker toen we achteraf hoorden dat hij was getroffen door een hartinfarct).

Al snel kwamen lopers die adequater konden handelen. Er werd een ambulance gebeld en groepslid Elly van den Burgh (die arts is) ging meteen over tot reanimeren totdat de ambulance kwam. Het laatste nieuws is dat de betrokken loper weer bij kennis is en in Haga Ziekenhuis wordt behandeld. Op de Haag site stond zelfs dat hij alweer grapjes maakte: "Morgen zal ik helaas niet bij de training zijn". Hij liet via dat bericht weten zeer dankbaar te zijn voor de mensen (zijn redders) die zo adequaat hebben gereageerd en direct met reanimeren zijn begonnen.

Zelf kon ik niet veel meer doen dan meelevend toekijken dus ben weer doorgelopen. Toch wel geprobeerd iets van de achterstand goed te maken. Al kun je in het licht van het vorenstaande afvragen of dat nu zo belangrijk is, maar goed. Uiteindelijk kwam ik in 53'40'' over de meet.

Alle uitslagen staan hier. Ook van de vijf kilometer, geldend voor degenen die één ronde hebben gelopen.


Geen opmerkingen: