maandag 4 september 2017

UIT: Goed voor u!


Wij waren bepaald niet de enigen die gisteren het Haagse UIT-festival bezochten. Altijd leuk, al was het voor mij toch wel jaren geleden dat ik daar meer dan één voorstelling bijwoonde. Meestal - zeg maar rustig altijd - valt het festival samen met de Vlietloop in Voorschoten. Een loop die ik nooit over sla, waardoor ik altijd pas laat in de middag, letterlijk en figuurlijk tegen het scheiden van de UIT-markt aan, nog iets kon 'meepikken'.

Dit jaar had ik echter gekozen voor de trailrun op zaterdag. Dus konden we ons op zondag onderdompelen in het Haagse 'uit-gebeuren', waarbij tal van culturele instellingen, muziek- en theatergezelschappen en kleinere creatieve collectieven presentaties gaven van en flyers, posters en wat dies meer uitdeelden over wat cultuurminnend Den Haag het komende seizoen kon verwachten.

Omdat er ook aan der allerkleinsten is gedacht, had ik mijn dochter getipt, zij is ook gegaan met man en dochtertje (onze kleindochter), naar verluidt hebben ze genoten van 'Buurman en Buurman' in het Filmhuis. Later kwamen ze nog terug voor onder andere de Silent Disco en een Kleurfeest met muziek. En kaartjes gescoord voor de voorstelling van 'Woezel & Pip' (waanzinnig populair bij de kleintjes de laatste tijd) in november.

Evenals zaterdag was ook deze zondag een prachtige dag, met veel zon en een ronduit aangename temperatuur. Rond half twaalf gingen we er op de fiets naar toe. Het weer kon niet beter zijn voor het festival dat zich deels buiten - vooral rond Het Spui, het Korte Voorhout en het Lange Voorhout - als binnen (Atrium, Koninklijke Schouwburg, Filmhuis, Spuitheater, Diligentia en Pulchri) afspeelde.

Na onze fiets te hebben gestald bij de Openbare Bibliotheek, bezochten we in het Atrium de eerste voorstelling. Daar speelde het muziektheatergezelschap Het Vijfde Bedrijf een showcase van de voorstelling De Dansende Madonna, bijnaam van Piet Mondriaan. Een mix van jazz en theater.


Daarna gingen we nog even langs bij Café van Beek aan de Turfmarkt om Anouk (dochter van vrienden van ons) en Eljon te feliciteren met hun huwelijk twee dagen terug. We werden daarvoor nog beloond met koffie en een stevig stuk bruidstaart. Was nog over...

Daarna gingen we naar De Lange Voorhout waar we die middag van alles hebben gezien

De Règâhs waren zoals altijd kostelijk. Ditmaal werd niet alleen in plat haags maar ook 'hoog haags' ten gehore gebracht, tijdens het lied 'Dames van Den Haag'.


Verder hebben we van alles wat gezien. Diverse soorten dans en choreografie op het speciale danspodium, Soul en hardrock op het grote podium en in Diligentia twee cabaretoptredens, een van Jochen Otten ('die kale' uit onder andere het TV-programma Sluipschutters, een soort mini-Koefnoen) en een met Arie Koomen en Edo Brunner. Altijd lachen, cabaret.

Even off-topic: gisteren nog NUHR gezien op TV? Briljant!

Echt theater hebben we niet gezien vandaag, ondanks de aanbevelingen van clubgenoot Eveline van Leeuwen (voormalige PR-dame bij De Appel) en Marlies Alberts (penningmeester Haags Toonkunstkoor), die aan het werven waren voor de activiteiten ter plekke. Maar zo gaat dat: er valt zóveel te zien en te luisteren op zo'n UIT-markt, en dan kom je weer mensen tegen met wie je optrekt en iets anders willen, zo gaat dat...


Oh ja, deze is wel grappig. Wil je een paar bewegende beelden maken van genoemde rock & soul band, schuift er op het eind zomaar een welbekende politieke journalist door het beeld. Dat gebeurde mij in Den Haag vandaag..

Geen opmerkingen: