zondag 27 mei 2018

High (Royal) Five!

Met Miriam kijken naar de 10km lopers (foto: Sherman Kunst).
In onze regio vonden vandaag twee grotere loopevenementen plaats: in Den Haag was dat The Hague Royal Ten, met een jeugdloop, een vijf kilometer prestatieloop en het koningsnummer, de 10 kilometer.

En in Leiden was onder meer de halve marathon.

Zelf had ik mij - zij het pas laat - ingeschreven voor 'de vijf'', onderdeel van de Royal Ten. Na anderhalve week gekwakkel leek mij dat mooi genoeg.

Het was een merkwaardige dag, weerstechnisch gezien. Aangename temperaturen, zelfs aan de warme kant, naast een wonderlijke mix van nu eens stralende zon, dan weer bewolking, soms licht, soms zwaar. 


Overal in Nederland was dat weer anders, hier en daar heeft het zwaar geregend.

Rond 13:00 uur dreigde er zelfs onweer in Den Haag, waardoor de start van de vijf kilometer een kwartiertje werd uitgesteld. Achteraf viel het mee, het onweer bleef beperkt tot wat dreigende, rommelende dondergeluiden.

Met 411 andere lopers en loopsters ging ik - na het voornoemde extra wachten - om 13:15 uur van start. Met mijn nieuwe schoentjes, Saucony Kinvara's, die ik gisteren bij John (van Zier Running) had opgehaald.
In het startvak stonden - van onze Haag-club - onder anderen Laura, Wim van Es, Ton Gerritsen en Pierre Tissot, maar ook twee snellere dames van groep 7, Gusta en Dorothe.

Eenmaal van start, zette ik er meteen een voor mijn gevoel aardig tempo in, zij het dat het best warm was, er weinig zuurstof in de lucht zat en de drankpost even na het 3 km. punt geen overbodige luxe bleek.

Toch redelijk doorgedraafd, in aanmerking genomen dat er weinig is getraind de afgelopen weken. Pierre, die zich voor de gelegenheid uitgaf als Carel K., draafde nog redelijker door, ik kom 'm niet bijbenen. Op het moment dat de finish in zicht kwam riep de spreekstalmeester enthousiast om dat er een zeventiger aankwam en dat die nog een mooie prestatie wist neer te zetten. Wie hij daarmee bedoelde.... Achteraf bleek ik tweede in mijn categorie (die was er trouwens niet bij de 5 km, maar dat heb ik zelf uitgezocht) te zijn geworden en 165ste van de 412 lopers, dus ik mag niet klagen. Maar weer zat ik (net) boven de 28 minuten, vorig jaar vond ik 26 minuten op de vijf al teleurstellend. Ben niet ontevreden hoor, maar vind het wel opmerkelijk. Maar goed, zo gaat dat nu eenmaal, ik mag blij zijn dat ik überhaupt nog kan lopen.

Na afloop met Sherman en Miriam even wezen kijken naar onze loopmaatjes op de 10 kilometer. Omdat ik ditmaal meeliep, heb ik mijn camera thuisgelaten maar kon nog wel een paar plaatjes maken met mijn telefoon. Bij deze!

Het viel op dat menig 10km loper er zo vlak voor de finish aardig doorheen zat, wat toch te wijten is aan de warmte en de hoge luchtvochtigheidsgraad. Dat lijkt mij tenminste.


Ik probeer later meer foto's te plaatsen, vooralsnog gaat het verzenden van foto's vanaf mijn telefoon via de mail nog niet vlotjes...

Geen opmerkingen: