donderdag 6 september 2018

Van Scheveningse nostalgie naar Coopertest


Gistermiddag na de 'fitness' eerst naar De Posthoorn gegaan om te lunchen, daarna het Haags Historisch Museum bezocht. Daar is - tot 11 november - een zomerse familietentoonstelling getiteld 'Groeten uit Scheveningen'. Je gaat mee op een nostalgische reis door de 200 jarige geschiedenis van onze populaire badplaats. Foto's, affiches, badmode en schilderijen laten zien hoe Scheveningen zich in de loop der jaren ontwikkelde tot de drukbezochte badplaats die het nu is. Compleet met het vervoer er naar toe (strandtram e.d.).


Zelf heb ik de tijd nog meegemaakt van de rieten strandstoelen en het 'ezeltje rijden' over het strand. Daar heb ik nog 'historische foto's' van waar ik zelf op sta, een uit de jaren vijftig, toen ik een jaar of negen was, en een krantenfoto zo'n 12 jaar later op de boulevard waar eens stel langharige hippies werden gespot: deze foto's had ik al eens eerder geplaatst maar passen nu goed in de context van dit verhaaltje.


Overigens liepen er - en dat wist ik niet - voor die tijd struisvogels over de boulevard die een soort riksha voortrokken. En er waren van die koetsjes waarin badgasten zich in zee lieten rijden.

Om over de evolutie van de badkleding maar te zwijgen. Van strandpyama voor de vrouwen en hansop voor mannen tot de bikini en het tegenwoordige 'boxershort'.



Coopertest

And now something completely different! Namelijk de Coopertest. Ook daaraan hebben ik en veel leeftijdgenoten nostalgische herinneringen, met dat verschil dat ik mij er nog met enige regelmaat aan waag om daaraan mee te doen. Dit wordt afwisselend beoordeeld, enerzijds zijn er trainers die mij voor gek verklaren dat ik op mijn leeftijd aan zo'n test - die oorspronkelijk vooral werd gebruikt om de conditie van voetbalscheidsrechters te testen - meedoe, anderzijds zijn er mensen die het wel okee vinden dat ik dit doe.

Eigenlijk vind ik het helemaal niet erg dat ik tegenwoordig in die 12 minuten circa duizend meter minder loop dan mijn beste afstanden van pakweg veertig jaar terug, sterker het is leuk om anno 2018 te kijken wat er nog in zit. Het gaat mij om de activiteit zelf wat dat betreft.

Meer over de resultaten van de Coopertest hier!

Ook een stel foto's gemaakt maar die zijn niet allemaal goed gelukt. Ik zal straks een compilatie van 'minst slechte' op deze plek zetten of daarnaar verwijzen.






Geen opmerkingen: