maandag 17 december 2018

Kerstmarkt en winterbier in Kielegat


Daags na de meeuwen en makrelen loop had ik voor mijzelf een hersteltraining gepland. Alleen een wat ongebruikelijke, namelijk kuieren in een andere stad inclusief inname van geestrijke drank. Dit om de gestoorde vochtbalans te herstellen en de spieren aan te vullen met - hopelijk gezonde - voedingsstoffen.

's Ochtends hebben we thuis de kerstboom opgezet. Eerst alle ballen verzamelen en daarna - uiteraard met een spotify playlist vol kersthits op de achtergrond - de boom voor negentig procent versierd. Voor het sfeertje uiteraard warme chocolademelk met slagroom er bij. Lekker truttig allemaal maar toch heeft het wel wat.

's Middags togen wij - in dit geval met een vijftal mannenbroeders van onze vereniging - naar het brabantse land, meer in het bijzonder Breda. Met de trein, wat uiteraard verstandig was gezien de te verwachten proeverij, bovendien krijg je normaliter dat speciale reisgevoel wanneer je naar buiten kijkt en het landschap aan je voorbij ziet trekken. Alleen was daar zondag geen sprake van, de hele rit door keek je tegen een dikke muur van witgrijze mist aan, waarachter de contouren van gebouwen, bruggen en dergelijke amper te onderscheiden waren.


Eenmaal in Breda, was de weg naar het café waar het bierfestival zou plaatsvinden snel gevonden. Al bleek dat het verkeerde café te zijn. Niet dat het er ongezellig uit zag, integendeel, maar we moesten toch elders zijn, naar het Kerkplein. Daar was het bewuste café 'De Bruine Pij'. Met de kraampjes van de lokale kerstmarkt - die overigens smaakvol was ingericht evenals de feestverlichting door het hele stadscentrum heen - vormde het buitengebeuren van het festival één geheel.

In het café zelf kregen we een glas mee met daarin een informatieboekje en vier munten die we zowel binnen als buiten konden inwisselen voor een winterbiertje.


Zelf ga ik altijd voor de meer donkere biertjes die ook wat zoetig mogen smaken. Anderen geven de voorkeur aan witbier of meer bittere biertjes. Maar goed, hierboven staat wat ik geproefd heb met daarbij een cijfer. Van die vier geselecteerde biertjes vond ik de Aethelstan het lekkerste. De Bockenreyder werd door de rest van het gezelschap ook zeer gewaardeerd maar dat was mijn smaak niet helemaal, wel kruidig maar ook met een licht 'zuurtje' er in.


We hebben het drinkgelag trouwens wel nog even onderbroken voor een stevige snack bij de lokale patatboer om de hoek. Dat was niet verkeerd, zelf nam ik een kleine portie patatten met stoofvlees en mayonaise - ja, ik weet het, maar de rest van de week eet ik gezond - anderen patat met vlaamse mayonaise of hamburger. In elk geval hadden we een aardig 'bodempje' gelegd.Na de bierproefsessie zijn we nog een stuk gaan wandelen, richting station. Wat opviel was de gemoedelijk-rustige sfeer op straat en de mooie straat(kerst)verlichting. De kerstmarkt in Breda is wellicht niet heel groot, maar wat entourage betreft evenaart deze menig duitse kerstmarkt. En lopend door het park richting station stuitten wij op een koor dat mooie kerstliederen zong, leuk om even bij stil te staan.

Bij terugkomst in Den Haag, toch nog met z'n allen een 'afsluitertje' gezocht in de vorm van een heel smakelijke pizza bij 'de Italiaan', in dit geval VIP in de Kettingstraat. Vriendelijke en snelle bediening, prima eten voor een meer dan billijke prijs.

Geen opmerkingen: