zondag 2 december 2018

Duindigtcross 2018 goedbezocht

Na vele decennia (20 of 30 jaar? Ik weet het niet meer) trouwe dienst te hebben gedaan, heb ik heden afstand moeten doen van mijn spikes. Wel hebben zij nog de laatstgehouden Duindigtcross mogen meemaken. Die werd vandaag gehouden. Na afloop van de bijna negen kilometers bleek dat één van hen het niet heeft overleefd. Maar dat mag geen verbazing wekken, op zo'n respectabele leeftijd. Zojuist heb ik ze eervol ten grave gedragen in de 'groene bak' oftewel de Kliko.

Ja, de Duindigtcross. Ik heb er van genoten. In tegenstelling tot de onheilspellende plaatjes gisteravond op buienradar - véél regen - is het droog gebleven. Of zo goed als droog, op weg naar Groenendaal, waar onze vrienden The Hague Road Runners hun honk hebben, motterde het een beetje maar dat was te verwaarlozen.

Desondanks - zo bleek later - was het parcours van de cross flink modderig hier en daar . De dame achter de inschrijftafel - zelf een ervaren en snelle crosser - leek het daarom geen slecht idee om op spikes te gaan lopen. En laat ik die nu juist mee hebben genomen!

Wat meteen opviel bij de HRR was dat hun kleedkamers flink waren opgeknapt: zowel bij de dames als de heren waren het twee aaneengesloten ruimtes met een toiletunit bij binnenkomst en douches bij de tweede ruimte. Zag er netjes uit en alles functioneerde goed.

Vlak voor de start (foto Hans Uytenhout)
Aanmerkelijk meer deelnemers dan vorig jaar waren van de partij vandaag. Op zich niet zo gek, want deze Duindigtcross is er één van het 1vd4 cross circuit. Sparta was goed vertegenwoordigd en dat gold ook voor Haag Atletiek en de organiserende vereniging The Hague Road Runners. Er zullen wellicht ook Koplopers hebben meegedaan maar die heb ik niet gezien of zij zijn mij niet opgevallen. Hoe dan ook, wie snel kan lopen ging natuurlijk voor de punten en een plaatsje in het eindklassement.

Met Murat een stukje ingelopen, daarna even een sanitaire stop en vervolgens naar Renbaan Duindigt op enkele honderden meters afstand van het clubhuis.

Geel-groene dames en heren voor de start van de Duindigtcross (foto Hans Uytenhout)
Om 11:00 uur precies gingen de lopers van start. Al meteen ontstond er een mooi lint van lopers over de renbaan, er liepen lopers van de korte cross en van de lange cross mee. Twee of (bijna) drie-en-een-halve ronden.

Elke ronde ging grotendeels over de baan, slingerend over zandige en modderige paden en met gras begroeide stukken, en het laatste stukje door bos met wat kleine klimmetjes.

Het ging best goed, zeker de eerste anderhalve ronde liep ik een goed tempo zonder 'over de kop' te gaan. Daarna kwam Wim Kramer voorbij en aan zijn  beentempo zag ik dat aanklampen zinloos was.

Bij de derde ronde - inmiddels was Carel Knoester mij ook voorbijgegaan - dacht ik: 'Nog één ronde' (ik had vier ronden in mijn hoofd). Maar de parcourswachter riep: 'Nee hoor, je bent er bijna, het zijn drie ronden!' Nou, dat viel dus mee, nog maar flink aanzetten dan. Maar eenmaal bij de finish zag ik de lopers vlak voor mij - Carel en Ellen Melse - doorlopen. Potjandrie, dus toch vier ronden?

Tweede rondje 'door de zandbak' (foto Hans Uytenhout)
Ik stond al stil en na enig heen en weer vragen bleek dat ik inderdaad nog een stukje moest. Geen hele ronde, maar pakweg - zo schat ik in - 800 meter. Dus vrij snel de loopdraad weer opgepakt en na enkele honderden meters kwam het rechte stuk naar de finish, waar ik nog een eindsprint inzette om een voor mij onzichtbare achtervolger voor te blijven, wat net lukte.

Op de foto van Hans Uytenhout blijkt dat een groene mijnheer mij op de hielen zat....


In 57 minuten kwam ik over de finish, wat mij nog meeviel. Hoe dan ook was het een fijne loop waar ik met een voldaan gevoel op terugkijk.

Lekker bakkie koffie na afloop .... (foto Gea Velt)
Na afloop snel teruggelopen met Murat (zijn jack had ik in mijn AH-plastic tasje gestopt), gedouchd en in het gezellige clubhuis van de HRR pannenkoeken met spek. koude chocolademelk en een flesje van bovenafgebeeld vocht genuttigd, met Murat Ertop en Bas van Binnendijk.

Mooie afsluiting van een leuke cross-ochtend!

Geen opmerkingen: