vrijdag 30 november 2018

'The Wife' magistraal

Ditmaal heb ik het kort en betrekkelijk rustig gehouden bij de vrijdagochtendtraining. Vier 'tweehonderdjes' gedraaid (twee rustige van 52 en 56 seconden, twee snellere van 48 seconden). Zondag 10 km duindigtcross, daarom nu wat rustig-aan.
Wel nog even een filmpje van het zesde rondje gemaakt met voorop het rappe tweetal Febe en Ilse.



Daarna het krachthonk in met de andere mannenbroeders. En ook daarna een gezellige na-zit in het clubhuis. Wat wel prettig was: in tegenstelling tot de dreigende wolkenpartijen, die volgens buienradar voor de nodige nattigheid in Den Haag zouden zorgen, is het droog gebleven, er kwam zelfs nog een zonnetje bij.

The Wife

Vanmiddag gingen wij naar het (Haagse) Filmhuis, naar de plaatselijke première van 'The Wife'. Waarmee ik, na 'Gräns' vorige week, binnen kort tijdbestek twee topfilms heb gezien.


The Wife is als titel veelzeggend. Het gaat daadwerkelijk om 'de vrouw van' .... (in dit geval een gelauwerd schrijver die te horen krijgt dat hij de Nobelprijs voor literatuur heeft gewonnen). De vrouw van, die haar huwelijksleven lang in dienst van haar man heeft gestaan maar - zo blijkt later - talentvoller is dan haar man en een meer dan prominente bijdrage aan zijn succes heeft geleverd.

Dat laatste blijkt de voornaamste reden van een - naarmate de film vordert - groeiende spanning tussen haar en haar echtgenoot, die moeite heeft zijn narcisme te bedwingen. Waarmee hij ook in de clinch komt met zijn zoon, die eveneens een schrijverscarrière ambieert maar weinig zinvolle feedback van pa krijgt.

Maar verder zal ik niets over het verhaal verklappen. Wel is dit een film die ik ondubbelzinnig en van harte  aanbeveel. Ware ik een fimrecensent, dan gaf ik 'm 4,5 ster (van de 5 sterren).

Glenn Close speelt de hoofdrol ijzingwekkend goed, je voelt gewoon de emoties achter haar sfinx-achtige uitstraling waarbij je als kijker voortdurend op het puntje van je stoel zit. Dat zij met deze rol wederom voor een Oscar is genomineerd (dat gebeurde zes keer eerder) is volstrekt logisch. Of zij hiermee de Oscar gaat winnen is nog de vraag maar wat mij betreft van harte gegund en bovenal: verdiend!

Geen opmerkingen: