dinsdag 15 november 2011

Trainingsweekend Hoenderloo (deel 2)


De sportieve hoogtepunten van het weekend, de Wim Hartman Cross, en de feestdis annex prijsuitreiking later die avond, zaten er op. En zo ging de zaterdag over in de zondag. Na het eten zijn wij niet te lang blijven hangen, vermoeid als wij waren van zowel het crossen als het slempen en bunkeren. Nog vóór middernacht lag ik op één oor.De volgende dag zou er om 11.00 uur uitgelopen worden, wat neerkomt op een uurtje rustige duurloop. Echter had iemand van 'ons huisje' de tip gekregen om mee te wandelen met de boswachter. Nou, dat is weer eens iets heel anders. Dus ditmaal zouden we kiezen voor de boswachter.

Maar de volgende ochtend eerst naar de kampwinkel om boter te halen. De kippenpootjes voor de paëlla moesten namelijk aangebraden worden. Alle ingrediënten daarvoor waren ingekocht, alleen de boter niet. Jawel, ik was aan de beurt! Maar nu ik er toch was, meteen naar de receptie gelopen om te vragen of we nog 'mee' konden met de boswachter. Dat kon, er waren nog vijf plaatsen over. Maar wel snel beslissen, want over een half uur vertrokken de wandelaars! Snel een optie genomen met de belofte binnen een kwartier terug te bellen, want de receptie wilde zekerheid. Terecht natuurlijk. Terug naar het huisje, inderdaad bleken in totaal vijf mensen bereid mee te gaan. Joop bleef liever thuis om een boek te lezen. Snel de receptie gebeld 'dat we er aan kwamen'.

De boswachter bleek echt van het type dat zó uit de boekjes is weggelopen. Groene jas, groen hoedje en een witte baard. Een kruising tussen de Goede Sint, de Kerstman en Vader Abraham. Ook straalde hij hetzelfde rustige gezag uit dat eerdergenoemde heren kenmerkt. Een groep van ongeveer twintig personen, waaronder vrij veel kinderen, volgde hem gedurende de anderhalf uur durende wandeling. Echt flink doorstappen was er niet bij. De boswachter stond regelmatig stil bij onder andere een konijnenhol, een door zwammen aangetaste dode boom, een voetafdruk van een edelhert, een hoop paardenpoep waarin mestkevertjes genietend rondstruinden als Amsterdamse juppen in een vijfsterren-restaurant, een zoel waarin everzwijnen modderbaden nemen en zich daarna afschuren tegen een zogeheten veegboom, twintig meter verderop. Ook legde hij het verschil uit tussen dennen- en sparrenbomen - vooral leuk voor de kinderen aan wie hij steeds de vragen stelde - en het verschil tussen reeën en edelherten, beide geweidragers komen in deze regio voor.Na de wandeling gingen we, verdeeld over twee auto's, een tripje maken. Waren we vorig jaar in Deventer, nu gingen we naar een andere Hanzestad, Zutphen. Het was niet zo ver rijden, maar eenmaal ter bestemde plekke aangekomen, leek het daar wel uitgestorven. Akkoord, het was zondag en alle winkels waren dicht, maar met dit weer en op dit middaguur verwacht je toch aanmerkelijk meer wandelaars in dit pittoreske stadje.

Na een korte wandeling en af en toe de weg vragen aan deze of gene, bereikten wij Café De Dwaasheid. Die was open! Lekker bokbiertje genomen en warme chocolademelk met slagroom. De waard was evenals de boswachter eerder deze dag 'een echte' (gemoedelijk, buikje, bolle wangen en met liefde over zijn nering en de kostelijke biertjes uitweidend). Hij vertelde dat hij al 27 jaar eigenaar was van dit café en dat er jaarlijks een groot bierfestival is, zeker de moeite waard om eens heen te gaan. Dat zullen wij in onze oren knopen!

Na nog wat sightseeing en een fikse rondwandeling door de stad, kwamen we weer uit bij de auto's die we aan de kade langs de IJssel hadden geparkeerd en reden terug naar Hoenderloo. 's Avonds hebben we ons tegoed gedaan aan de paëlla. Die viel gelukkig goed in de smaak. Ja, leuk weekend hoor, daar niet van, maar niet goed voor de calorieën!
's Avonds nog even naar de voorkant gegaan om te kijken of daar nog Haag-kornuiten aanwezig waren. Maar het was helemaal uitgestorven. Iedereen was al weg of dat leek maar zo. Wij van ons huisje zouden maandag pas vertrekken, na eerst nog een wandeling door een mooi natuurgebied te hebben gemaakt. Daarover morgen meer in het laatste onderdeel van het trainingsweekend-drieluik 2011.

1 opmerking:

Anoniem zei

Waren niet weg hoor Fred. Zaten met ongeveer 30 man feest te vieren in één van de huisjes.(van Freddy F) Ook bij ons is er feest geweest. Even rondlopen lang de huisjes en je was er achter gekomen. Gr. Arne