zaterdag 25 februari 2012

Stroef de lente in

Vanmiddag heb ik een patiënt opgehaald. De PC heeft een kleine operatie ondergaan, de computer-dokter had geconstateerd dat de koeler eraf lag en de bracket van de CPU koeler kapot was. Er is een nieuwe bracket geplaatst en de koeler is vastgemaakt. HDD en geheugen waren in orde. Patiënt ontslagen, hij staat weer tevreden naast mij te brommen.

Sneeuwklokjes in Madestein

Zo, deze inleiding is wellicht alleen interessant voor ingewijden, zelf vind ik het allerbelangrijkste dat-ie het weer doet! Dus maar meteen een update geplaatst.


 
Wat een wonderschone zaterdag, veel zon en weinig wind, ideaal voor een flinke duurloop. Het zal tijd worden, want over twee weken is al de CPC en ècht lange duurlopen (langer dan anderhalf uur) heb ik de afgelopen maand niet gedaan. Dus welgemoed naar de club. De geest wilde wel, maar het lichaam begon al na vijftig minuten te protesteren. Wat er aan de hand was? Tja, een beetje vaag allemaal. Op zich geen onoverkomelijke dingetjes, maar wel zaken die het 'lekker ontspannen lopen' flink in de weg zaten. Knieën die steeds meer pijn gingen doen, weinig lucht (geïrriteerde bronchieën) en alweer opspelende darmen. Krakkemikkig dus! Halverwege - het was bij Madestein - nam ik afscheid van de groep en ging voor mijzelf lopen. Nee, echt makkelijk en 'lekker' ging het niet, maar toch is er uiteindelijk langer dan anderhalf uur gelopen, 1 uur en 47 minuten om precies te zijn.
Later deze dag ging ik in de stad waar ik bij Dudok had afgesproken. Het werd echter geen Dudok, het werd 'Leuk', waar je niet alleen leuk maar ook lekker kunt lunchen voor een alleszins 'vriendelijke' prijs. Zelf nam ik dit broodje tonijnsalade. Daarna langs de Hofvijver en het Noordeinde naar Museum Mesdag gelopen (het heet tegenwoordig trouwens Collectie Mesdag), waar je de schilderkunst van o.a. Mauve, Maris en Mesdag zelf kunt bewonderen.

Mesdag heeft zijn collectie vanaf 1866 opgebouwd. Hij deed dat samen met zijn vrouw Sientje. Het zwaartepunt ligt bij schilderijen van de Franse School van Barbizon en de Haagse School. De Barbizon-collectie van Mesdag is de grootste in haar soort buiten Frankrijk, met meesterwerken van Camille Corot, Charles-François Daubigny en Théodore Rousseau. Deze schilders wilden het landschap en het boerenleven op een persoonlijke en alledaagse manier verbeelden. Ze werkten het liefst in de openlucht om hun impressies direct vast te kunnen leggen.

De kunstenaars van de Haagse School, waar Mesdag zelf toe behoorde, traden in hun voetsporen en legden met stemmige kleuren en losse penseelstreken de sfeer vast die het landschap bij hen opriep. Wij zien mooie werken van Jacob Israëls, Anton Mauve, Jan Hendrik Weissenbruch en de gebroeders Jacob, Willem en Matthijs Maris. Maar Mesdag was niet alleen geïnteresseerd in de School van Barbizon en de Haagse School. De collectie bevat ook werk van kunstenaars als Marius Bauer, Gustave Courbet en Antonio Mancini.Kortom, als je van 'ouderwetse' naturalistisch-figuratieve kunst houdt en niet van die 'nieuwe kleren van de keizer-kunst' van tegenwoordig (waarbij het belangrijkste criterium 'originaliteit' lijkt te zijn, wat maar al te vaak leidt tot geforceerde, quasi-betekenisvolle onzin en bla-bla), dan is de Collectie Mesdag niet te missen.

Geen opmerkingen: