vrijdag 22 februari 2013

Kevin Ayers (1944 - 2013)


Soft Machine met Robert Wyatt (drums en zang), Kevin Ayers (gitaar, zang) en Mike Ratledge (toetsen)

Kevin Ayers is gisteren in zijn slaap overleden, aan een hartstilstand... De mooiste dood, denkt men wel. Ik stel mij voor dat het een droom is waar men niet meer uitkomt, je blijft in die andere realiteit. Opmerkelijk, bijna ironsich is wel dat een van zijn bekendste songs het wijsgerige 'Why are we a'sleeping?' is.

Wie was Kevin Ayers (1944-2013)? Een veelzijdig muzikant, hippie avant la lettre en een van de pioniers van de legendarische popgroep Soft Machine, misschien wel de belangrijkste vertegenwoordigers van de aan het eind van de jaren zestig zo fameuze Canterbury Scene. De geweldige basgitarist Hugh Hopper is een paar jaar geleden overleden, saxofonist Elton Dean korte tijd later. Van de oorspronkelijke bezetting is alleen Robert Wyatt (de zingende drummer) en Mike Ratledge (toetsenist) nog over. Wyatt is ondanks zijn invaliditeit - hij beweegt zich al jaren in een rolstoel voort - nog immer zeer actief met muziek bezig.

Voordat Ayers bij Soft Machine kwam, had hij zijn eigen groep, 'The Wild Flowers', opgericht met een stel schoolvrienden. Popmuziek werd gemengd met jazz en folk en er werd gretig geëxperimenteerd met LSD. Groepen als Caravan, Gong en Hatfield and the North behoorden ook tot deze (Canterbury)scene.


Het debuutalbum van The Soft Machine geldt als een hoogtepunt in de Engelse psychedelica van de jaren zestig. Niemand minder dat Jimi Hendrix nam de groep mee op tournee door Amerika. Een latere groep van Ayers, 'The Whole World', zou nog een andere beroemdheid voortbrengen: Mike Oldfield.

Ayers was iemand die niet ècht voor grote roem en publieke bekendheid ging. Integendeel, hij leefde in de luwte. Een groot deel van zijn leven woonde hij op Ibiza waar hij songs schreef en zeventien solo-albums maakte, allemaal gevuld met die wat vriendelijk-dromerige, bijna naïeve psychedelische popsongs. Zijn laatste wapenfeit was het in 2007 goed ontvangen album The Unfairground.

Geen opmerkingen: