maandag 18 februari 2013

Lopen en koken


Zondagochtend nog een heel langzame duurloop gedaan van ongeveer 110 minuten. Met de nadruk op héél langzaam. Kon ook niet sneller na de testloop van zaterdag. En met onderbrekingen. Zoals onderweg in de duinen, ik kwam Michel Out tegen op zijn fiets en we hebben even gepraat, vijf minuten of zo. Daarna weer doorgelopen door de duinen richting Terheijde, maar bij de houten hekken waar je je fiets kunt stallen keerde ik op mijn schreden terug. Vervolgens via Ockenburg en langs de puinduinen naar de Laan van Meerdervoort gelopen, vanaf dat punt wandelend naar huis.

Ik zag zowaar nog de eerste lenteboden, akonietjes en sneeuwklokjes. We houden de moed er in! Het was trouwens prachtig weer, de zon scheen de hele dag en de hemel was strakblauw.


Het was een rustig zondagje, 's ochtends beetje tv gekeken maar vooral bezig geweest in de keuken. We kregen eters, vandaar. Als voorgerecht paprikasoep. Eerst vijf paprika's , een ui, vier teentjes knoflook en een rode peper klein gesneden, dat alles even aangebraden in 25 gram boter en vervolgens aan ca. 800 cl. hete kippenbouillon toegevoegd. Half uurtje zachtjes laten koken, daarna afgieten in een zeef boven een pan, daarin blijft het bouillonvocht bewaard.

Daarna de massa pureren met staafmixer of blender. De paprikabrei weer toevoegen aan de bouillon. Later die middag nog een paar flinke eetlepels crème fraiche er aan toegevoegd, peper en zout erbij en al roerend verhitten. Als de soep bijna aan de kook is gebracht serveren in een soepkom of diep bord, eventueel war peterselie erover en een halve snee geroosterd witbrood erbij.


Vervolgens de boeuf bourguignon bereid volgens dit recept. Het was heerlijk! Voor de suddertijd in de oven worden verschillende tijden opgegeven, maar minimaal twee uur is van belang. Zelf doe ik er nog wel een half uurtje tot een uurtje bij met de oven niet al te warm (150 graden). Hoe langer in de oven, hoe doortrokkener de smaak!

Tot slot peertjes in rode wijnsaus, naderhand opgediend met wit (room)ijs, slagroom en de met aardappelzetmeel aangedikte wijnsaus.

Het was een smakelijk geheel. Maar de visite is net de deur uit, ik ben moe dus sluit deze blogpost nu af. Welterusten en morgen gezond weer op!

Update: het is inmiddels morgen (maandag) en zit al een kwartier achter mijn bureau. Niet zo heel lang meer, twee weken nog...

Geen opmerkingen: