zondag 3 februari 2013

Midwintermarathon helemaal leuk en helemaal zwaar

Vandaag dus de langverwachte Midwintermarathon. 's Ochtends vroeg (voor zondagbegrippen heel vroeg, om kwart voor zeven) verliet ik steels het huis, onze logee (Semmie, de Cavalier King Charles Spaniel van de buren) dacht even dat-ie mee mocht maar sprong snel weer op de bank toen dat niet het geval was. Het was tien minuten lopen naar de halte van Lijn 2, de enige tram die zondagmorgen vroeg rijdt. Al snel nadat ik op het station gearriveerd was, kwamen Jan G. en Murat E., zij waren met de fiets gekomen. Had best gekund, het was toen nog droog en qua temperatuur een stuk zachter dan later op de dag. 


Fred en Jan (met dank aan Murat)
We namen koffie bij Broodzaak (ook al open) en liepen naar de trein van 08:53 uur, die rechtstreeks naar Apeldoorn ging. Het is de laatste dag dat mijn OV-Jaarabonnement geldig is, daarom heb ik niet de bus genomen maar de trein gepakt. Een heleboel Haag-mensen zijn namelijk die ochtend met de bus vanaf de Laan van Poot richting Apeldoorn gegaan. Een soort schoolreisje dus, of zo u wilt 'een dagje uit van de stichting'.

Hoe dan ook waren we vroeg in Apeldoorn en hadden ook een vroege pendelbus waarin op dat moment nog anderhalve man en een paardenkop zat. Nadat echter iets later twee treinen waren gearriveerd en groepen lopers 'van boord' gingen werd de bus snel gevuld. Het was toen nog maar 10 minuten rijden naar Schouwburg Orpheus, het ontvangstcentrum voor de lopers.

Koffie gedronken, de parkeergarage opgezocht waar de 'Mini-marathonners' hun spullen kwijt konden, omgekleed en daarna wat (in)gelopen. Daarbij kwamen we uiteraard tal van bekenden tegen.

Mini-marathon vlak voor de start


Maar dan was het moment toch daar om naar het startvak te gaan. Ik stond onder meer met Frank Inklaar, Ton van der Pol en Ellis Stolwijk in startvak B, Jan en Murat stonden in startvak C. Toen het startsein was gegeven, duurde het voor eerstgenoemd drietal zeker anderhalve minuut voordat we over de startmatten onder het startdoek kwamen en wij het op een lopen zetten.


Ellis voor de start

Vanaf dat moment was het rennen geblazen, niet te snel, niet te langzaam, op een 'naturel' manier. De eerste vijf kilometers gingen best goed, ik liep in het kielzog van Frank, maar rond het 6-kilometer punt werd het echt zwaar, loodzwaar door dat kl... vals plat waaraan geen einde leek te komen. En dit soort gemene lange stukken zaten wel meer in het parcours, zeker drie of vier keer. Maar het ging desondanks redelijk goed.

Helaas zag ik mij bij het 15 km punt genoodzaakt tot een korte sanitaire stop waarmee ik wel wat tijd heb verloren, een tot twee minuten, maar ja.
Het was nog een hele ruk naar de finish, maar we hebben het gehaald. En zodra je over de meet bent ben je meteen weer vergeten hoe zwaar het ook alweer was. Het is net een bevalling al kan ik daar natuurlijk niet over meepraten. Eén ding weet ik wel: àls ik ooit weer een marathon zou willen lopen (moet er nu niet aan denken) vergt dat weer héél veel voorbereidingstijd en vele zeer lange duurlopen. Je hele lichaam moet weer naar zo'n mega-afstand gaan staan. Overigens was ik niet geheel ontevreden over mijn eindtijd...

Frank, Arne en Ton zijn er helemaal klaar voor!


Het driekoppige reisgezelschap Ja, Murat en Fred van vanmorgen ging ook weer gezamenlijk naar huis. We namen de pendelbus die ons naar het station zou brengen. Echter viel ons al snel op dat de rit veel langer duurde dan vanmorgen en door straten voerde die wij toen niet hadden gezien. Uiteindelijk hield de bus stil bij de kazerne waar veel lopers hun auto hadden geparkeerd. Bleken wij de verkeerde bus te hebben genomen, deze ging niet naar het station!
Dus weer terug naar Orpheus, waar na korte tijd de goede bus arriveerde, met dezelfde chauffeur en assistente. Uiteindelijk hadden we toch nog een gunstige aansluiting met een trein naar Den Haag. In de trein hadden we nog een leuk gesprek met een moeder-en-dochter uit Ermelo, die gezamenlijk 'gezellig' de mini-marathon hadden gelopen.

Aangekomen op Den Haag CS, nam ik afscheid van Jan en Murat en ging bij Bruna een boek kopen voor mijn schoonmoeder die jarig is vandaag. Ik kon nog net bij haar langsgaan om haar te feliciteren, gelukkig bleek het huis nog vol visite. Ik zat er wel een beetje merkwaardig bij met mijn trainingsbroek en hardloopschoenen maar ach, ik heb nog even mijn gezicht laten zien en dat is het voornaamste.

Opvallende zaken

Een snelle blik op de uitslagen leerde dat Richard van der Klis zijn doel om de 'hele' marathon onder de drie uur te lopen glansrijk heeft gehaald, wat een mega-prestatie is want het is een onwijs zwaar parcours.


Midwintermarathon... Oh jee, het verkeerde jaar!

Wat ook opviel was dat ons charmante clublid Nicolette I. een mega-tijd op de 18,7 km heeft gelopen, 1 uur en 30 minuten maar liefst. Een verklaring kan zijn dat haar haas, ene Jan G., tevens een van mijn reisgenoten, zich wel heel sterk met haar heeft vereenzelvigd, als een soort superhaas. Ik weet het, dit klinkt behoorlijk vaag maar de trouwe FB-lezer zal wel weten waarop ik doel.
Opvallend was wel dat Jan G. eveneens 1:30 heeft gelopen!

Verder de verrassende uitslagen van de leden van Haag Atletiek, waarbij ik in het bijzonder kijk naar onze Groep 5. Geconstateerd mag worden dat iedereen de 18,7 of de 27,5 (de bikkels!) km heeft uitgelopen. Of zij allemaal tevreden zijn met de gelopen tijden, geen idee, dat kan ieder voor zich beoordelen, maar als ik het allemaal zo bekijk zie ik weinig redenen tot klagen. Zo bleek de 'snelle zoon' van Dick Witmont wel heel snel met zijn 1:17. Wow! Maar alle anderen verdienen eveneens een welgemeend proficiat.

Tenslotte mocht ik constateren dat de winter op zijn einde loopt en daarmee (voor mezelf) meteen het jaargetijde van het beroerde lopen, inclusief een aantal DNF-jes. Want eigenlijk heb ik best aardig gelopen, en mijn tijd had zelfs nog wat scherper kunnen zijn (anderhalve minuut tot twee minuten sneller) als ik bij het 15 km punt niet een korte sanitaire stop had ingelast. Maar akkoord, we doen niet aan 'hadden' en dan ben ik met mijn 1.41 best content.


5 opmerkingen:

André zei

Goed gedaan Fred. Ik heb je helaas niet gezien. De 27,5 gedaan. Eindtijd 2.24. Daar ben ik wel tevreden mee. De komende weken goed trainen en dan op 10 maart de CPC.

Ton van westbroek, hardloopdeskundige zei

Inderdaad heel goed gelopen Fred, want Rutger had 1.45.

PS wel op de Asselronde

annelooptlangzaamhard zei

Zoveel jaren bloggen heeft je tot een waar verslaggever gemaakt Fred. Het leest alsof ik erbij was daar in Apeldoorn.

RunningHans zei

Leuk verhaal en mooie foto's, ook die oude. Prima tijd .. Ik teken ervoor als ik jouw leeftijd mag halen.

John zei

Leuk verslag van best een mooie,koude dag.
Ik zeg nu beginnen met de voorbereidingen en vervolgens de hele op Terschelling lopen ;-)