woensdag 24 april 2013

Van de bloemetjes en de bijtjes

De afgelopen weken was ik - vooral in mijn hoofd, de laatste week ook fysiek - druk bezig met de aanleg van een vlindertuintje. En dan moet je niet denken aan een grote overdekte vlindertuin zoals je die in Voorschoten 'langs de Vliet', in dierentuinen zoals Emmen of in Hortussen kunt vinden, maar aan het eigen stadstuintje. Ik spreek over een paar vierkante meter, meer niet. Want zelfs in de stad komen vlinders op bezoek, al is het ene jaar vlinderrijker dan het andere.

Voor een tuin die graag bezocht wordt door vlinders, hommels en ander gedierte (ongedierte bestaat op de keper beschouwd niet) is de vegetatie van groot belang.
Ik heb de afgelopen weken heel wat plantenboeken uit mijn kast doorgebladerd en aardig wat websites bezocht met foto's en beschrijvingen van geschikte planten, tips, adviezen en wat dies meer zij.

Nu ga ik daar niemand mee vervelen, wie een beetje googelt kan die sites ook vinden natuurlijk (passend woord in dit verband trouwens).
Inmiddels heb ik/hebben wij een aantal malen tuincentra bezocht, elke dag lijkt er meer aanvoer van planten te komen. Maandag komt de finale klapper, we hebben nog wat bonnen liggen van Intratuin dus die kunnen wij mooi gaan verzilveren.


Koninginnekruid (Eupatorium)

Hierbij een aantal planten die in in ieder geval in het tuintje komen te staan. De vlinderstruik (Buddleja) staat er al een aantal jaren, dat is natuurlijk dè struik als het er om gaat zoveel mogelijk vlinders te lokken. Maar er zijn nog andere planten die met de Buddleja kunnen concurreren.

Zo staat hierboven het Koninginnekruid, dat na een paar jaar wel twee meter hoog kan worden. Een echte vlindertrekker.

Maar dat laatste geldt ook voor onderstaande planten, zeker voor (van boven naar beneden): Hemelsleutel (Sedum spectabile) en IJzerhart (Verbena Bonariensis). Sneeuwroem (Arabis) heb ik gisteren al geplant, evenals IJzerhart en Echinops. Vorige week lupines geplant. En in het kruidenhoekje Wilde Marjolein (Oreganum). Er komt zeker nog Lavendel bij. Overwogen wordt nog het Vingerhoedskruid (digitalis) en andere planten die in dit geheel passen. Maar dat zien we maandag wel weer.

Waar ik ook aan denk is ervoor te zorgen dat er een aantal waardplanten in de tuin staan. Nu ben ik niet zo'n onkruidwieder, maar zelfs mij gaat de brandnetel te ver. Toch is dat een waardplant voor de meest voorkomende vlinders in onze stad, de Atalanta en de Dagpauwoog. Dat wil zeggen dat rupsen van deze vlinders zich met de blaadjes van de grote brandnetel voeden. Dus wordt er een speciale grote pot ingeruimd voor de Grote Brandnetel, in sommige speciaalzaken kun je het zaad kopen. En komen er geen rupsen, dan kunnen we de blaadjes nog altijd gebruiken voor soep of thee...



2 opmerkingen:

Ton van Westbroek zei

Fred, je vergeet de vlinderstruik (Buddleja davidii) groet, generaal deskundige

Fred van der Gon Netscher zei

Ton, je hebt helemaal gelijk! Ik was het echter niet vergeten want ik dacht er aan maar ben wel vergeten het op te schrijven. Dus toch vergeten... En dat terwijl er een Buddleja in onze tuin staat!