donderdag 25 april 2013

Fietsen door Midden Delfland


Het was een vroegertje vanmorgen, om kwart over vijf stond ik op. Blijven liggen was geen optie want ik was klaarwakker. Kon ik mooi het voorgaande blogje afmaken alvorens mij op aardse zaken te storten zoals de afwas, de boodschappen voor het ontbijt, etcetera.

Het was mooi weer, zij het enigszins bewolkt en beduidend minder wind dan gisteren. Ideaal weer dus voor een fietstochtje. Maar eerst even naar het krachthonk aan de Laan van Poot voor mijn trainingssessie. Beheerder Frans was er niet, maar Simon was wel aanwezig, ik kon aan hem de sleutel vragen. Het idee is om twee keer per week te gaan ijzervreten. Net als maandag een paar setjes licht bankdrukken, daarna 10 minuten 'droogroeien', wat buikspieroefeningen, nek- en schouderpress. Niet meer dan een half uurtje bij elkaar, maar het gaat steeds wat beter.

Daarna naar huis, koffie drinken, fotocamera mee en op de fiets naar Midden-Delfland. Wij fietsten via Madestein en langs De Uithof naar Wateringen, waar wij koers zetten naar 't Woudt, dat pittoreske dorpje dat inmiddels tot de schaars geworden stukjes landelijk-rustiek Westland behoort. In de jaren tachtig liep ik een paar keer per week, tijdens de lunchpauze, met een groepje collega's van het ministerie van WVC door dit gebied. Er was toen meer weiland dat tegenwoordig, erg veel is inmiddels volgebouwd. En er wordt nog steeds erg veel gebouwd, onderweg stuitten wij voortdurend op opengebroken wegen, giga-grote bouwputten, hijskranen, shovels, mannen met oranje jacks en witte helmen. Maar dat zie je momenteel overal in Nederland.

 
 
In 't Woudt dronken we wat op het buitenterras van De Hooiberg, de enige uitspanning in dit mini-dorpje. Daarna weer op de fiets, richting Schipluiden en Den Hoorn. We fietsten toen door een wat landelijker omgeving met weilanden waarin we diverse weidevogels zagen zoals Kievit, Rosse Grutto, Scholekster, Blauwe Reiger, en in de sloten wilde eenden, waterhoentjes en koeten.

Eerst zagen we een kievit die driftig scheldend een buizerd achtervolgde en vervolgens verjaagde. Duidelijk een geval van verdediging van het territorium en het nest, want de buizerd zal een kievitskuikentje zo op zijn tijd niet versmaden.


 
 
Weer even later zagen we hoe een paartje grutto's twee canadese ganzen die argeloos in het weiland waren neergestreken te lijf gingen. Niet dat de ganzen zich hier veel van aantrokken: ze graasden onverstoorbaar verder. Op een bepaald moment hadden de grutto's wel door dat ze niet veel kwaad van hen te duchten hadden.

Dat er overigens door boeren maatregelen worden getroffen om de grutto's te beschermen, blijkt wel uit de foto bovenaan dit bericht. Een goede zaak.De tweede stop die we hebben gemaakt was tussen Schipluiden en Delft, Op Hodenpijl. Een fraaie uitspanning in een rustieke omgeving. Op Hodenpijl is een voormalig klooster en kerk waar regelmatig wordt geëxposeerd. Er worden ook kleinschalige concerten gegeven. Je kunt er prima eten en drinken, alle producten zijn biologisch. Desgewenst kun je ook groenten, honing, jams etc. kopen, je weegt het zelf af en deponeert het verschuldigde bedrag in een doosje naast de weegschaal.

Geen opmerkingen: