zondag 7 april 2013

1 van de 4: Winter- en zomerervaring op één dag

Vanmorgen ging ik tien over negen de deur uit, op de fiets. Het was verrassend en ijzig koud, zo in die mist, en de randen van de fietspaden waren wit uitgeslagen met een laagje ijs. Het was ongeveer drie kwartier fietsen naar het clubhuis van de Hague Road Runners (de HRR) en op het laatst had ik het gevoel dat mijn vingers er af vielen, mijn gevoerde handschoenen ten spijt. Een uitgesproken winters begin van de dag!
Ik was vrij vroeg op de plaats van bestemming, even over tien. Zo had ik ruim de tijd om mijn startnummer op te halen, me om te kleden en een stukje in de lopen. Naarmate de tijd voortschreed, werd het uiteraard drukker en drukker. Lopers van alle vier de verenigingen waren er in vrij groten getale.

Om elf uur was de start van de 10 km gepland. Het werd iets later. Tegen die tijd had de zon kracht genoeg gekregen om de vrij dichte mist op te lossen resp. te verjagen. Was ik een kwartier eerder nog vast van plan om met lange broek en een jackje van start te gaan, nu volstond een kort sportbroekje en twee t-shirts. Dat bleek heel goed te doen.

Foto José Xavier
 
Nadat het startsschot was gelost, ging ik redelijk pittig weg. En dat tempo kon ik vrij goed volhouden, ik liep de eerste twee ronden vlak achter Aad Tieleman die veel sneller kan lopen maar ditmaal fungeerde als 'haas' voor dochter Odette, die opvallend goed achter haar Pa aan bleef lopen. Maar toen gebeurde er iets stoms: ik had geen (sport)horloge om dus kon ik de tijd niet in de smiezen houden. Maar 'op gevoel' was elke ronde zo'n vijf kilometer en ik wist niet beter of de 10 km loop bestond uit twee ronden. De laatste ronde - althans dat dacht ik - heb ik nog flink aangezet om in een behoorlijke tijd over de finish te komen. De parcourswachter riep mij ook nog toe dat ik er bijna was...

Helaas... Ik moest nog één hele ronde. Dat viel niet mee, ik had best redelijk veel gegeven dus had geen puf meer. Maar ja, uitstappen is ook weer zoiets. Dus heb ik braaf de derde ronde uitgelopen, op de automatische piloot want zowel de motivatie als de power was verdwenen om het tempo te handhaven. Carel kwam mij voorbij, Ton ook, maar ik had de kracht niet meer om hen bij te houden laat staan hen weer in te halen. Bovendien nog een - zij het korte - sanitaire stop gemaakt, dat scheelt ook weer twintig seconden of zoiets. Maar een laatste eindsprint aan het eind van de derde ronde zorgde er wel voor dat ik net onder de 51 minuten over de finish kwam, 50:56". Nou, dat kan slechter, gegeven de omstandigheden.


  
Na mij te hebben gedouchd en omgekleed, weer terug naar het clubhuis waar ik mij twee lekkere pannenkoekjes met stroop goed liet smaken. Er was ook nog een officiële prijsuitreiking waarbij de winnaars in de diverse categorieën in het zonnetje zijn gezet. Van onze club waren dat Ellen Oostvogel, Cynthia Ghijssels en Odette Tieleman, Paul Kruijssen, Ko Walkers, Eddy Doorschodt (met dank aan de reageerder) en Michel Out.... wie ben ik nu nog vergeten?!


v.l.n.r. Arne, Anja, Eveline, Ilse en Wim
Overigens hadden ook de Groep 5-ers het weer goed gedaan, zeker onze enthousiaste en gedreven dames. Eveline had alweer een pr gelopen, Ilse, Yvette en Anja liepen ook snel als altijd en Katelijne was zelfs de allersnelste van onze groep met 43 minuten. De heren waaronder Arne, grote en kleine Hans, Jos, Dick, Ton, trainer Wim en ik hebben ook flink hun best gedaan en goed gepresteerd. Uitslagen staan hierrrrrrr.....

Met Jan Wierenga en Hans Uytenhout ('Kleine' Hans) ben ik teruggefietst naar huis. Hans had trouwens, evenals Wim, aan de 5 km meegedaan. Hans in ruim 21 minuten, Wim in 27 minuten. En dat is helemaal niet slecht voor iemand die voor het eerst sinds jaren weer de wedstrijdschoenen heeft aangetrokken...


 
De middag hebben wij zonnend in de voortuin en vervolgens bij een strandtent in Kijkduin doorgebracht. Beschut tegen de wind en met volop zon werd het zowaar een zomerse namiddag, in gezelschap van onze dochter en (aanstaande) schoonzoon, genietend van cappucino, een lunch voor de liefhebbers en daarna drankjes in de vorm van witte wijn of bier. Zo kreeg een dag die uitgesproken winters begon een uitgesproken zomers slot.

2 opmerkingen:

Hans Verbeek zei

Keurige tijd Fred

Anoniem zei

U bent de nummer 1 bij de 45 plussers vergeten, eddy doorschodt.