maandag 11 november 2013

Bierproeven tussen de speeldozen

Zondagochtend eerst een stukje (45 minuten) gelopen. Parcours: straat, duinen waaronder de zandheuvels van het - volgens Europese normen aangelegde - natuurgebied, Meer en Bosch en terug naar de Laan van Poot. Vanaf de Fuutlaan ruim zeven minuten lang in een iets sneller tempo naar huis, via Zonnebloemstraat, Laan van Meerdervoort en Tomatenstraat.

 
's Middags gingen we naar Utrecht, voor mij was dat de derde keer dit weekend. Vorige week had ik ons naar aanleiding van een bericht op Facebook online aangemeld voor een bierproeverij in Museum van Speelklok tot Pierement, kortom: Museum Speelklok. Wij waren er ruim op tijd. Eerst de tickets opgehaald aan de kassa waarna we de tijd tot de aanvang (om 15:45 uur) overbrugden door een stukje te wandelen in de omgeving, onder andere over de Oude Gracht en door de Donkere Gaard.

 
 
Eenmaal terug, kregen wij en de andere belangstellenden eerst een rondleiding door het museum dat ik al eerder heb bezocht. Toch kreeg je weer andere dingen te zien en te horen, allerlei speeldozen, pianola's, draaiorgels en wat dies meer zij. Het was erg leuk en wetenswaardig. Zelf werd ik nog uitgenodigd om plaats te nemen op een pianokruk en via voetpedalen zo'n charleston-machine in beweging te zetten. Prompt ging een jong stel, dat de tijd van de charleston overduidelijk niet had meegemaakt - wie wel trouwens - deze dans vol verve uitvoeren.

 
 
Tegen vijf uur gingen we terug naar het Museumcafé, waar de biertrays al klaar stonden. Per persoon kreeg je een tray met vijf glazen bier, je kon kiezen uit twee proeverijen.

Het waren bieren van de Utrechtse brouwerij De Leckere, een toepasselijke naam ook voor de biertjes. Achtereenvolgens proefden, nou nee, dronken wij: Gulden Craen Blond, Crom Hout Dubbel, Rode Toren Bok, Razende Swaen Tripel en Blauwe Bijl Barley. Het ging in een oplopende reeks, van licht naar zwaarder, van 5 tot 11 procent alcoholpercentage. De biertjes waren stuk voor stuk apart van smaak maar allemaal lekker. Niettemin zat er geen bier bij dat mij aanleiding geeft om mij spoorslags naar de speciale bierwinkel te spoeden. Persoonlijk sprak het eerste biertje (Gulden Craen Blond) mij het meeste aan: licht zoetig met een citrus-bloemige smaak.

 
We namen er nog een portie uitstekende bitterballen bij, met grove mosterd, want van al dat bier wordt je melig. Al met al was het een geslaagde middag.

Geen opmerkingen: