maandag 3 maart 2014

Carnaval bij de Kruikenzijkers - d'n Opstoet


Met een klein - 'carnaval-select' - gezelschap Haag-vrienden was ik gisteren in Tilburg, dat tot woensdag tot 'Kruikenzijkersstad' is omgedoopt. Zoals elk jaar trouwens.

Dit wordt een heel kort verslag omdat de foto's voldoende zeggen: een gezellig, veelkleurig en in elk opzicht vrolijk en gemoedelijk feest.

Wij gingen met de trein. In Den Haag zag je al carnavalsvierders in de coupés zitten, waarvan de meesten op dat moment hun bijzondere outfits en carnavalsattributen nog besmuikt in tas of rugtas hadden zitten. Naarmate de trein meer zuidwaarts kwam, werd er hier en daar een pruik opgedaan en stapten ook meer mensen met schmink en veelkleurige kledij in de trein.

Hoe bijzonder is het toch om elk jaar te ervaren wat een verschil er deze dagen is tussen het leven bovenmoerdijks en benedenmoerdijks. Waar 'de noordelingen' (waar ik mijzelf ook toe reken) in het algemeen 'helemaal niets' met carnaval hebben, zo is in het zuiden vrijwel iedereen - bedelaar, koning, keizer, admiraal - in de ban van het jaarlijks terugkerende feest, en dat al generaties lang.


Een van de leukste dingen met carnaval vind ik de optocht (d'n opstoet) met praalwagens, bizar uitgedoste mensen en vrolijke - heerlijk 'foute' - carnavalsmuziek. Op deze middag hebben we - naast de nieuwste carnavalshits - ook klassiekers gehoord zoals het paard dat nog steeds bij buurman Jansen op de gang staat, de vogeltjesdans, mooiman, enzovoorts.

Wij hebben zelf ook nog een aantal kroegen bezocht in het centrum. Stampvol natuurlijk, en ook - of juist - daar is het een carnavalsgedruis van belang. Maar wel gezellig, je gaat daar gewoon in mee.

Deze vonden wij ook wel leuk: 'Pauw en Witteman'

Later hebben wij de dag afgesloten bij 'een Griek' tegenover het station, waarna wij gezamenlijk de terugweg naar Den Haag aanvaardden.  In de plooi blijven is taboe, maar excessief gedrag heb ik ook nu weer nergens gezien. Iedereen is in een gemoedelijke stemming. Best leuk om een keer te gaan kijken, als is het maar als carnavalstoerist!

Hieronder nog een uitgebreidere impressie van d'n opstoet!

Geen opmerkingen: