zondag 16 maart 2014

De Cultuurbarbies


Gistermiddag was ik nog even 'voor een cultureel uitje' in Amsterdam. Net nadat ik de pinkpopkaarten had besteld. Uit de reacties op Facebook begreep ik dat ik net op tijd was, want tegen elven waren vrijwel alle kaarten - zeker voor zaterdag - uitverkocht! Toch gek eigenlijk dat The Stones - en zeker de enthousiaste media-aandacht daaromheen - altijd garant staan voor een collectieve hysterie: lange rijen mensen voor Uitbureaus en overbelaste ticketsites. Maar goed, ik doe daar evengoed aan mee al moet ik zeggen dat Robert Plant voor mij de belangrijkste reden is om in juni naar Landgraaf af te reizen.


Vanaf Amsterdam CS wandelde ik via het Damrak en het Rembrandtplein (met de beelden van Rembrandt en de figuren van De Nachtwacht aan zijn voet) naar het Waterlooplein en vervolgens naar De Hermitage waar ik had afgesproken met museumvriendin Karin. Omdat ik zelf verlaat was door het Pinkpopgebeuren hoefde ik de expositie over de Expeditie Zijderoute daar niet te zien en liepen wij meteen naar Grand Café Amstelhoeck voor een een smakelijke lunch. Daarna wandelen naar Het Tassenmuseum Hendrikje, dat gevestigd is in een klassiek grachtenpand aan de Herengracht (een voormalige burgemeesterswoning uit 1666), met stijlkamers uit de 17de en 18de eeuw.

In dit museum doorliepen we, beginnende vanaf de bovenste etage, 500 jaar geschiedenis van de tas. Er zijn meer dan 4000 tassen te zien, vanaf de middeleeuwen tot nu. Echt een museum voor vrouwen zou je denken, en dat klopt wel. Maar je ziet er ook genoeg mannen rondlopen, al dan niet op sleeptouw genomen of domweg geïnteresseerd in de historische aspecten.


Je ziet er overal vitrines en kasten met buidels, dijzakken, aalmoezentassen, schooltassen, koffers, avondtasjes en hand- en schoudertassen van bekende modehuizen zoals Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Elke tas vertelt een verhaal: over veranderingen in de mode, de emancipatie van de vrouw en het gebruik van nieuwe technieken en materialen.

Erg leuk zijn - in het kader van 50 jaar Barbie - de diverse barbiepoppen die her en der verspreid staan. En in het mooie museumrestaurant kun je een heuse 'Barbie High Tea' bestellen, wat wij overigens niet hebben gedaan.

Een leuk museum als onderdeel van een dagje-uit Amsterdam! En nu op naar Sparta om tien kilometertjes te lopen....

Geen opmerkingen: