vrijdag 6 juni 2014

Matineus uitje naar de visafslag


Het was een matineus uitje, hedenmorgen. Om vijf uur was ik al uit te veren. Nu is dat voor mij niet zo bijzonder maar ditmaal wel zo handig, omdat wij rond kwart over zes bij de visafslag afgesproken hadden. 'Wij' waren in dit geval Marlies, Yvonne en Marjolein. Het was Marlies die ons enkele weken geleden vroeg of wij belangstelling hadden voor een excursie bij de visafslag. Dat leek ons wel wat. Dus was ik vanmorgen op stap met drie dames. Vervelend, maar ja, je moet je af en toe opofferen ;-)...

Overigens waren wij niet de enigen. Nadat onze gids, de heer Kegge, ons vanaf een raam op de bovenverdieping visafslag had gewenkt om naar boven te komen, betraden wij een zaaltje waar al een klein gezelschap aan de koffie zat. Onder hen twee dames die verbonden bleken aan Pulchri en een buitengewoon goedlachse engels sprekende man die druk met Marlies aan de praat was. Naderhand spraken we hem even, hij was uit Australië overgekomen in verband met het WK Hockey, ik begreep dat hij coach van het hockey-team was. Naderhand sloten zich nog een aantal mannen aan.

Eerst kregen we een film te zien over de diverse manieren van vis vangen, waarna we een uitgebreide rondleiding kregen in het gebouw van de visafslag. Daarbij kwamen we in het deel waar de vis werd gereinigd en geselecteerd, een ander deel waarin de vis gereed werd gemaakt voor de verkoop en verzending en tenslotte in de hal waar de vis geveild werd. Dat gebeurt tegenwoordig allemaal electronisch.

Na afloop ging Marjolein door naar haar werk, Yvonne, Marlies en ik hebben nog even koffie gedronken bij Simonis, een van de betere viszaken zo niet de beste viszaak van Scheveningen.


Verder heb ik wat de afgelopen dagen betreft niet veel te melden. Niet dat ik niets omhanden had, integendeel: er is geschreven, getekend en geshopt. En uiteraard ben ik mij een beetje aan het voorbereiden voor het komende weekend, Pinkpop.

Wel ben ik woensdag naar het Filmhuis gegaan. Ik zag daar een film die goed ontvangen is door de pers, 'Budapest Hotel'. Maar het gekke is: best een goede film, een wonderlijke mengeling van thriller en grappige situaties, waarbij de voice-over nadrukkelijk als verteller van het verhaal aanwezig is. Maar toch had ik er kennelijk niet veel mee want zodra ik het Filmhuis had verlaten was de film al uit mijn gedachten. Ik zal jullie dus niet vervelen met een recensie-achtige beschrijving.

Geel-groene clubkleuren nu ook in huisstijl gemeente Den Haag

Tenslotte nog iets dat ik bij toeval zag. Dat was gisteren, op donderdag 5 juni. Toen presenteerden burgemeester Jozias van Aartsen en wethouder Rabin Baldewsingh de nieuwe huisstijl van Den Haag én bijbehorend logo met de onthulling van een nieuw gevelbord voor het stadhuis. Ik kwam toevallig voorbij nadat ik wat boeken had teruggebracht bij de openbare bibliotheek.


Later las ik dat deze nieuwe huisstijl na ruim 20 jaar de huisstijl met de vliegende ooievaar vervangt. De gemeente wil met De stijl van Den Haag het imago als internationale stad van vrede en recht versterken. Het stadswapen is als belangrijkste symbool in de nieuwe huisstijl opgenomen. De typisch Haagse ooievaar heeft haar prominente plaats in het logo behouden. Geel en groen zijn de basiskleuren, als vertaling van goud en sinopel uit het originele wapen.

Geen opmerkingen: