zondag 22 juni 2014

Zomerse klanken in Den Haag

Op muzikaal gebied viel er gisteren genoeg te genieten in onze residentie. Voor de liefhebbers van klassieke muziek was er de hele week het Festival Classique. Wij waren toen in Antwerpen. Gisteravond was de afsluiting van het festival aan de Hofvijver. Niet dat ik een uitgesproken liefhebber ben - ik vergeet steeds dat het er is - maar toch een oprecht 'helaas' dat ik er niet bij kon zijn. Wij kregen visite en ik was de hele dag op de Franse toer, het werd Boeuf Bouguignonne. Wel zag ik een stukje op tv, maar dat andere visuele spektakel, de voetbalwedstrijd Duitsland-Ghana, eiste nog meer aandacht op. Toch gek, er is 'zo weinig op tv' dat alle aandacht naar het voetbal gaat, zelfs een heuse 'voetbalbarbaar' als ik heb al diverse wedstrijden helemaal uitgekeken.


Maar we hadden het over muziek. Was er dan nog meer? 's Ochtends zijn wij naar het Museum Beelden aan Zee gegaan. Er zou ook een 'Fête de la Musique' zijn, muziek met Franse chansons, maar eerlijk gezegd hebben wij daar niet veel van meegekregen. Wel was er een gezelschap musici dat in een speciale ruimte 'jazzy' easy listening muziek verzorgde. Wij hoorden echter op dat moment weinig tot geen franse chansons. Omdat wij (althans ikzelf) daar vooral voor kwamen, verlegden wij de focus naar de expositie.


Er is momenteel een overzichtstentoonstelling van het werk van de Franse beeldhouwer Henri Laurens (1885-1954), met als titel De grote curve.
Laurens behoorde met Arp, Brancusi, Lipchitz en Zadkine tot de belangrijkste Parijse beeldhouwers van de twintigste eeuw. Evenals zijn goede vriend Georges Braque begon hij als kubist. Later ontwikkelde hij zijn beroemde curve; talrijke variaties op het vrouwenlichaam (met als favoriete thema de feeërieke zeemeermin) waarin Laurens uiting gaf aan zijn liefde voor de zee. Juist vanwege dat thema leek het een goed idee van Museum Beelden aan Zee om dit overzicht in haar monumentale gebouw aan de kust van Scheveningen te presenteren.

's Middags ging ik een kijkje nemen bij het Fruitfestival in de Vruchtenbuurt, ook daar was muziek. Op het hoofdpodium was een talentenjacht voor scholen in het Segbroek gaande, op andere podia speelden andere bandjes en groepen. Gelet op het thema van het festival en het wat zomerser weer, sprak de muziek van het Danrico quartet mij wel aan, vandaar bijgaand filmpje.


Overigens was daar ook een stand waar je een kilo boeken voor € 2,- kon kopen. Ik heb dus maar een kilootje aangeschaft. Later in de middag wat gelezen in een van die boeken, '166x Youp'. Kostelijke verhalen, ook al spelen die zich af rond 2000. Ik ben nog maar net begonnen met dat boek, maar één verhaal daaruit, getiteld 'Blessure', bezorgde mij iets dat mij al héél veel jaren geleden voor het laatst is overkomen: de slappe lach.

Geen opmerkingen: