dinsdag 29 augustus 2017

Nazomerse maandagavondtraining...

Maandagavond (gisteren), daags na de Kerkpolderloop, weer eens met de groep getraind. Dat beviel goed, al was het maar omdat duurlopen er de afgelopen maanden bij ingeschoten zijn. Niet dat het krappe anderhalf uur dat er uiteindelijk is gelopen (inclusief ruim twintig minuten inlopen, oefeningen en loopscholing) nu zo lang is, maar wel langer dan de afgelopen maand (ik spreek alleen voor mezelf). Dat voelde ik wel aan mijn benen na afloop.

Sandra leidde de training op de fiets. Ondanks het heerlijke weer was de groep niet zo groot deze avond en bestond uit - onder anderen - Sanny (die het afgelopen weekend evenals Sandra had meegedaan aan een triathlon), Odette, Ana (net terug van vakantie maar nog steeds goed in vorm), Sonja, Ellie, 'snelle' Barend, Peter, Arie en Alexander.

We liepen eerst naar het veldje bij de De Savornin Lohmanlaan, waarlangs we de loopscholing (dribbelen, skippen en korte versnellinkjes) deden. Zelf lette ik op mijn houding, diverse malen ben ik er door diverse personen op gewezen dat ik de neiging heb wat 'verkrampt' en voorovergebogen te lopen. Dat is vooral bij zware inspanning en 'heuvel op' het geval. Beter 'ontspannen' rechtop blijven lopen. Zal er aan werken...

Niet zo...
....Maar zo!
Op het programma dat volgde stonden twee series 'snelheidsminuten' als kern (2-4-6-2 minuten in 15km tempo, met telkens twee minuten herstel tussen de tempo's en vier minuten herstel tussen beide series). Dat hele programma werd in de duinen naar Kijkduin, langs de Puinduinen en weer deels door duinen en over straat (villawijk Kijkduin) afgewerkt. Ondanks de 'herinnering' van de 5 kilometer van zondag kon ik goed meekomen.

Al met al was het een fijne training, en zoals altijd ben ik ook het komende seizoen van plan om zoveel mogelijk met de groep mee te trainen. Als er niets tussen komt en in de praktijk is dat vaak het geval...

Hoe dan ook staat er de komende tijd voor de lopers onder ons - en dat zijn er aardig wat - genoeg op het programma. Komend weekend een trailrun door de duinen van Noordwijk, dan heb je de Vredesloop - nog niet voor ingeschreven - , de Bradelierloop en nog veel meer. Wat lopen betreft hoeven we ons niet te vervelen!

Overigens is dit stukje uit mijn hart gegrepen. Logisch zul je denken, want ik hoor bij de doelgroep. Dat is waar, maar ik vraag mij al veel langer - al jaren - af waarom evenementen als de Vredesloop, of dichter bij huis onze eigen vereniging, hier niets mee doen. Zo ingewikkeld hoeft het m.i. niet te zijn. Het is bovendien een win-win situatie: er zijn steeds meer oudere lopers die wellicht sneller geneigd zijn zich in te schrijven voor een loop waarbij een uitgebreide(re) leeftijdklassering wordt gehanteerd. Daarbij hoeft het niet per se om de prijzen te gaan, het is domweg leuk om jouw prestaties met anderen (vooral in dezelfde leeftijdsklasse) te vergelijken.

Geen opmerkingen: