zondag 7 januari 2018

De loopjes van het nieuwe jaar!

Wat was het koud vanmorgen, op weg naar de nieuwjaarsloop in Leiden. De temperatuur lag om en nabij het vriespunt, maar het voelde kouder aan. Deels had dat met de overgang van zacht weer naar meer winterse omstandigheden te maken, maar ook door de wind. Positief was echter de zon, die de hele dag uitbundig scheen. Opvallend was de zichtbaarheid van overvliegende vliegtuigen, helder afgetekend tegen de strakblauwe lucht.


Voor de verandering nu eens een prestatieloopje in Leiden in plaats van Delft. Vanmorgen ging ik samen met Jan G. met de trein naar toe. Vanaf het station is het zo'n tien minuten lopen naar de Leidse Hout. Wij waren er rond tien uur, het was al druk en het werd alleen maar drukker.


Deze 'Nieuwjaarsloop in Leiden' maakt deel uit van het Zorg en Zekerheidscircuit. Wie aan minstens vijf  van die acht lopen deelneemt wordt opgenomen in de algemene einduitslagen van het circuit.

Zelf weet ik nog niet zeker of ik aan de vijf kom, heb mij in ieder geval niet (voor)ingeschreven. Maar 'losse' inschrijvingen zijn altijd mogelijk, dus we zien wel.

Om elf uur gingen de lopers van de 10 en 15 km van start. Onder hen een aantal dames van onze vereniging onder wie Sanny Schoon, Odette Tieleman (niet gezien overigens) en Eveline van Leeuwen.


Tien minuten later was de start van de 5 kilometer. De atletiekbaan was hier en daar spekglad, daar werd ook een paar keer op gewezen door de speaker. Dus het werd een voorzichtige, om niet te zeggen langzame start. Zo'n 400 meter (precies de ronde van de baan) was het traag lopen, pas toen we het hekje naar de straat richting bospad passeerden ging het gas er iets meer op.

Eigenlijk ging het lopen - althans gevoelsmatig - best goed al had ik wel in de gaten dat het geen 'snelle vijf' zou worden ditmaal. Desondanks passeerde ik alleen maar andere lopers, waardoor ik het idee kreeg dat het misschien toch zou meevallen. Maar het viel niet mee, uiteindelijk kwam ik na vijf kilometer over de finish in netto 28 minuten 'hoog'. Zeker 2,5 minuut langzamer dan bij de Dobbeloop op 24 december. Weinig aanleiding voor triomfantelijke gevoelens, maar goed, 'we hebben weer gelopen' en volgende keer (hopelijk) beter.

Ik zag later dat de Haag-dames zich goed hebben geweerd. Op de 5 km werd Caroline Verduin vierde 20+ dame, Ilse Houtman tweede 45 + dame en Merel van den Langkruis zevende 16+ dame.

Op de 10 km werd Eveline van Leeuwen ondanks kuitproblemen onderweg derde vrouw in haar categorie (55+). Mijn groepsgenoten Odette Tieleman en Sanny Schoon liepen ook zeer nette tijden op deze afstand en finishden vlak achter elkaar. Ex-groepslid Elselijn Mulder is er ook niet langzamer op geworden, ze deed maar liefst 48 minuten over de 10 kilometer.

Jan had overigens ruim 25 minuten gedaan over deze 5 km, ook langzamer dan hij gewend is te lopen maar gezien dit parcours (en de afstand die tussen de 100 en 200 meter langer dan 5 km zou zijn) toch weer erg goed. Zijn clubgenoot Izaac Luteijn deed er ruim 26 minuten over maar dat is voor een 73-jarige uitstekend te noemen; de man was trouwens met de fiets naar deze loop gekomen, zo'n 20 km heen en uiteraard ook weer op de fiets dezelfde afstand terug.

Uitslagen staan hier!

Wij (Jan en ik) konden met zijn HRR-clubgenote Sandra van den Berg (die eerste 45+ dame werd!) en haar man mee terugrijden naar Den Haag. Bij CS werden we afgezet waarna ik de tram (randstadrail) terug naar huis nam, Jan ging met de fiets.

Nieuwjaarscross RTC

Maar die zon bleef maar schijnen! Reden dat ik later vanmiddag weer in de benen ging met mijn camera. Misschien dat ik nog vogels of andere dieren zou kunnen spotten in het Westduinpark.

Dat was nauwelijks het geval - afgezien van een paar Schotse Hooglanders op het laatst - maar wel zag ik een groep lopers rennen en vervolgens rechtsaf via een klaphekje naar boven gaan. Dat was via het duinpad achterlangs de atletiekbaan aan de Laan van Poot.


Het waren overduidelijk snelle, goed getrainde jonge mannen en vrouwen, bepaald geen prestatielopers. Ik liep een stukje mee naar boven waar snelle (marathon)loper Pim Quist de lopers - onder wie zijn vrouw - stond aan te moedigen, met dochtertjelief in draagzak aan de borst gedrukt. Waar zo'n camera al niet goed voor is: ik besloot de lopers - die nog een paar keer zouden langskomen op deze ronde van ca. 1300 meter  - op de plaat te zetten.

Foto's van deze RTC-cross!

Geen opmerkingen: