woensdag 8 augustus 2012

Spitten in het verleden

Huldiging estafetteploeg Olympische Spelen 1948 in Londen,
met onder andere Fanny Blankers-Koen (de langste dame op het erepodium), Xenia Stad-de Jong, Nettie Witziers-Timmer en Gerda van der Kade-Koudijs

De laatste ècht grote vergadering van de jubileumboekcommissie was gisteravond. Het is nog maar één van de commissies van onze vereniging die druk bezig zijn met de voorbereidingen op het jubileumjaar 2013, waarop onze vereniging 100 jaar bestaat. Voor de schrijvers zit het werk er grotendeels op, nu is de beurt aan de vormgever(s) en de drukker.

Een van de aardigste dingen van het werk voor het jubileumboek was wel het spitten in het verleden. Vooral onze secretaris Wim van Es en Henk Verploeg hebben de afgelopen maanden veel archieven bezocht, boeken met fotomateriaal en oude clubbladen doorgenomen enzovoorts. En uiteraard ook clubleden 'van vroeger' bezocht. Maar ook de schrijvers, waarvan ik er een mocht zijn, werden geconfronteerd met het verleden, met name ook door nu hoogbejaarde atleten van weleer - en niet de minste kan ik verzekeren - te bezoeken en te interviewen. Mooie verhalen kwamen daaruit, fraaie anecdotes, een heel andere tijd en tijdsgeest kwam naar voren.

Nu was ik zelf op zoek naar oude foto's - die ik ooit in bruikleen heb gekregen, heb ingescand en bij mijn afbeeldingen heb staan - die als illustratie kunnen dienen. Nu leek het mij aardig om, zeker nu met de Olympische Spelen, wat afbeeldingen te plaatsen van atletiekevenementen van toen.


Maar toen kwam ik niet alleen sportfoto's tegen, maar ook bijgaande fotocollage-met-tekst uit een of ander tijdschrift. Volgens mij heb ik dit al eens geplaatst op mijn 'oude' weblog (dat nu met wat kunst- en vliegwerk alleen als archief kan worden geraadpleegd) maar net als bij de publieke omroep deze zomer doe ik aan herhalingen. Hij blijft mooi, al kan ik mij voorstellen dat als een dergelijk verhaal tegenwoordig zou worden gepubliceerd dit bij menig dame (ook alweer zo'n ouderwets woord) schamper gelach zal ontlokken of zelfs tot woede zal leiden...

Geen opmerkingen: