zaterdag 13 oktober 2012

Op m'n heupen

Vandaag was de tweede 1 van de 4 loop van dit seizoen. Voor mij was het evenwel de eerste keer omdat ik de vorige keer andere verplichtingen had. De hele week heb ik mij rustig gehouden wat trainen betreft, op afgelopen zondag na, toen ik een halve marathon liep (de Hoge Veluwe Loop). De trainingen van maandag en woensdag gingen gewoon niet lekker, ik repte al van onder andere een 'vervelend plekkie' in het heupgewricht.

Donderdag en vrijdag heb ik mij rustig gehouden, al kun je 20 kilometer stevig wandelen door de Waterleidingduinen op donderdag niet echt rustig noemen. Maar goed, er is twee dagen niet hardgelopen.

Nu maar eens zien hoe het zou gaan vandaag. Tien kilometer flink doorlopen, daar zou het op neerkomen. Er waren aardig wat deelnemers, uiteraard van Haag, maar ook van The Hague Road Runners en Sparta, wellicht ook van De Koplopers. Het had aardig geregend deze ochtend en het regende nog toen ik, gehuld in regenpak, het terrein van de Laan van Poot opfietste. Startnummer ophalen, babbeltje hier, babbeltje daar, omkleden, andere schoenen aangedaan, stukje ingelopen.

Daarna naar de start. Om 14.00 uur precies werden we 'weggeschoten'. De eerste honderd meter was wat lastig wegkomen, daarna kon ik het groepje voor mij passeren en trachtte in een goed ritme te komen. Ik keek tegen de ruggen vlak voor mij aan, die van Sjaak Oosterlaken en Rob Blijleven. Hee, ging ik niet te hard? Normaliter zit vooral Rob een stuk voor mij. Nou ja, we zouden het zien. Het 1 km punt (op het duinpad bovenlangs de baan) werd in 4'50'' gepasseerd, dat was dus niet echt langzaam. Ging ik dat volhouden? Doorhollen maar. We gingen het pad af en direct daarna linksaf naar boven, een gemene klim. Boven aangekomen naar rechts langs het veldje, weer een klim en dan linksaf het duinpad op, aan het eind weer naar links de duinen in en even vóór Kijkduin het klaphek in en weer naar boven totdat je weer op het duinpad uitkomt nabij de Savornin Lohmanlaan en dan via de straat naar de Laan van Poot.

Het 5 km. punt op de baan bereikte ik in 24'50'', daarna verder, de tweede ronde. Het ging helemaal niet zo beroerd, al had ik wel steeds een beetje last van dat plekkie in de heupstreek. Maar ik kon het tempo aardig handhaven. Totdat we voor de tweede keer bij het klaphek kwamen, even daarvoor schoot het er opeens in, 'pats', een felle scheut in de heup. Toen was het afgelopen, we moesten nog een kleine anderhalve kilometer maar een leuke tijd kon ik wel vergeten, àls ik überhaupt al kon doorlopen. En dat ging moeizaam. Sjaak en Sonja passeerden mij en riepen mij toe niet eigenwijs te zijn en te gaan wandelen. Dat zou inderdaad het verstandigste zijn, maar joggen ging nog net. Dus toch nog even eigenwijs doen. Uiteindelijk heb ik toch een stukje gewandeld en op de Laan van Poot ben ik weer keurig aangehaakt bij de lopers die mij zojuist waren gepasseerd. In 51'16" kwam ik over de finish en daar ben ik, gegeven de omstandigheden, best content mee.

Mijn groepsgenoten - vooral de dames Eveline, Ellen, Anja en Ilse - gingen heel goed. Eveline een PR met 47 minuten, Ilse had ruim 44 minuten gelopen ondanks een enkelblessure opgelopen in de laatste kilometer, en de andere dames, Ellen en Anja, hadden respectievelijk 46 en 47 minuten gelopen (ik rond graag af). Ton van der Pol passeerde mij ook de laatste kilometer en had 50 minuten 'hoog', hij is in goede vorm en ik had uiteraard genoemde terugslag.

Maar eerlijk is eerlijk: het zal wel een paar dagen duren voordat ik hersteld ben van de blessure - want dat is het toch wel. Vooral als ik een tijdje heb gezeten en daarna opsta voel ik mijn heup. Hoe dan ook was het gezellig in het clubhuis, er was erwtensoep, Turks brood met kaas en uiteraard... Bokbiertjes! Dat maakt toch weer een hoop goed...

Geen opmerkingen: