zaterdag 5 januari 2013

Haagse Oliebollencross van Haag

Vandaag was de jaarlijkse oliebollencross van onze vereniging. Deze cross maakt deel uit van de 1 van de 4 cross, reden dat lopers van alle Haagse atletiekverenigingen deelnamen aan de competitie. Maar er kon uiteraard ook recreatief gelopen worden, zo'n cross is vooral 'fun', hoe zwaar ook.

Je kon kiezen uit de korte cross van ca. 4 kilometer (twee ronden) of de lange cross, 8 kilometer, uiteraard vier ronden. Het parcours was nagenoeg hetzelfde als voorgaande jaren, in ieder geval ontbrak de lange klim even na de start niet, de gang door 'de zandbak' evenmin, en ook het paardenpad niet; het pad voordat de lopers het glooiende veld opgingen waar zij eerder van start waren gegaan en vervolgens de volgende ronde ingegaan dan wel gefinishd kon worden.

Ik was nogal vroeg zodat ik tijd had om wat kiekjes te maken van de lopers op de korte cross, die een uur eerder dan de lange cross van start gingen. Daarna liep ik terug naar de club om mij om te kleden.

Ik had vandaag maar weer eens mijn oude spikes aangetrokken. Of oud, ik loop zó weinig crossen dat ik die hooguit één, twee keer per jaar aantrek. Echt nodig zijn spikes niet op dit parcours, maar het geeft mij wat grip, vooral op modderachtige stukken. Dat laatste viel overigens erg mee.

Eigenlijk ging het best goed voor mijn doen, ik liep in een vrij strak tempo behalve dan weer bij die lange klim heuvelopwaarts. De eerste ronde ging nog wel, maar bij de tweede, derde en vierde ronde was het weer deels diepvoorovergebogen wandelend duintje-op. Maar of ik daar erg veel tijd heb verloren is de vraag, ik denk van niet want op de vlakke stukken en naar beneden haalde ik wel weer iets van de opgelopen achterstand in. Hoe dan ook kwam ik uiteindelijk in 44'46'' over de finish.

Van onze groep heeft een aantal lopers en loopsters heel goed gelopen, tussen de 39 en 42 minuten. Hans ('kleine Hans' omdat hij iets kleiner is dan 'grote Hans' die ook bij Groep 5 loopt) was de snelste, daarna Ilse, Arne, Eveline, Jos, Ellis, Hans en Ton. Anja liep ook snel maar is uitgestapt hoorde ik.

Heel bijzonder was dat zowel Ellis als Ilse tweede dame in hun categorie werden, maar het meest verrassend vond ik het resultaat van mijn leeftijdgenote Anneke Kleijn, die 40 minuten(!) liep. Het sterke vermoeden bestaat echter dat zij niet de volle vier ronden heeft gelopen (met dank aan een oplettende hardloopeskundige ;-))...

De uitslagen staan inmiddels op onze site!

Een bijzonder woord van dank gaat uit naar medeblogster Anne, die met een spandoek waarop het woord 'Kanjer' stond mij en Ruud stond aan te moedigen. Leuk!


In het clubhuis was het gezellig druk na afloop. Er waren oliebollen - klein maar fijn, een creatie van onze eigen trainer Wim - voor iedereen en er was drank in overvloed. Toch was het geen traditionele Nieuwjaarsreceptie, dat wordt uitgesteld tot 26 januari. Dat is dan tevens het officiële openingsfeest van het honderdjarig bestaan van onze vereniging. Dan zal ook het jubileumboek worden uitgereikt aan de wethouder. Maar vandaag was er wel een officiële prijsuitreiking voor de snelste dames en heren van de vier gelopen crossen van het afgelopen seizoen, in diverse leeftijdscategorieën. Voorzitter Ruud Fabrie en de trainers/organisators Carel Knoester en Wim Hartman kweten zich op voorbeeldige wijze van deze taak.

Het is daarna nog lang onrustig gebleven aan de Laan van Poot, maar het was wel een gezellig en vrolijk soort onrust.

6 opmerkingen:

YonTon van Westbroek, hardloopdeskundige zei

Meer voor de hand ligt dat Anneke drie rondjes heeft gelopen, meld ik met alle respect en bescheidenheid.

Fred van der Gon Netscher zei

Hoi Ton,
Zou kunnen, Ik wil Anneke niet onderschatten maar het zou wel een enorme verbetering zijn t.o.v. wat zij normaal loopt!

Anoniem zei

Het was een feestje om jou en alle andere KANJERS aan te moedigen. Al hoop ik volgend jaar zelf weer eens aan de bak te kunnen.

André zei

Fred,
Je hebt je best weer gedaan en sneller dan de hardloopdeskundige! Zelf gisteren bij de Nieuwjaarsloop in Nunspeet 3 ronden van 7 km gedaan.

Ton van Westbroek, PI zei

Ik blijf het een spectaculaire progressie vinden vwb Anneke, op de kerstcross liep ze nog 58.08. Ik laat het graag aan jouw journalistieke investigations over, maar ik heb het gevoel dat eea niet helemaal correct is.

Fred van der Gon Netscher zei

Ik heb de tekst van mijn blog op dat punt aangepast, het zou inderdaad een onwaarschijnlijk sterke verbetering van Anneke zijn. Mochten er protesten komen dan zien we wel weer...