woensdag 24 september 2014

Astrologische terugblik

Personen met de Zon in Ram (Astrologisch Reveil, 1978)
Weer een stukje nostalgie uit de jaren zeventig. In die tijd was ik druk bezig met astrologie, sterker: het was mijn hoofdactiviteit. Niet beroepsmatig, maar het was wel meer dan een hobby omdat het leidde tot andere vormen van levensbeschouwingen die mij aanspraken. Na een periode van belangstelling die werd gewekt door de Sterrenspiegel - serie boekjes van Rico Bulthuis - ben ik zelf aan de slag gegaan. Ik begon met het uitrekenen van ascendanten van familieleden, vrienden, collega's enzovoorts. Naderhand ging ik zelf complete horoscopen 'trekken'. In die jaren heb ik tientallen geboortehoroscopen gemaakt en beschreven. Uitermate fascinerende bezigheid, zeker toen ik geestverwanten tegenkwam die zich daar ook mee bezig hielden. Wij hebben heel wat avonden bij elkaar gezeten en daarbij zijn de nodige ervaringen uitgewisseld. Naast dat er heel wat gefilosofeerd is hebben we ook veel gelachen en gefeest, geheel in seventies-stijl.


Astrologie is een oeroude leer maar in de strikte zin des woords geen wetenschap, simpelweg omdat elke horoscoop een momentopname is van een gebeurtenis (m.n. een geboorte) waarbij de huizen, zon en planeten zodanig zijn geaspecteerd dat de beschrijving daarvan alleen voor dat ene unieke geval opgaat. De uitkomsten en beschrijving waren echter steeds, hoe onwetenschappelijk (in strikte zin) ook, zó frappant dat ik astrologie - tot op de dag van vandaag - nog steeds niet als louter onzin, of als een jeugdzonde, kan zien. Zelfs niet als ik mijn meest kritische bril opzet.

Toch houd ik mij tegenwoordig niet meer zo bezig met astrologie. Het beschrijven van een horoscoop is arbeidsintensief  en mijn tijdsbesteding ligt tegenwoordig op andere gebieden. Bovendien is de leer in zekere zin geïntegreerd in 'mijn systeem'.  Alleen bij opvallende en cruciale momenten in mijn leven kijk ik even uit nieuwsgierigheid hoe de progressies en transits van planeten op die momenten zijn. Dat is echter altijd achteraf, aan voorspellende astrologie heb ik persoonlijk nooit gedaan. De psychologische kant vond en vind ik een stuk interessanter.

Mensen met Libra-ascendant op de foto (1977, Astrologisch Reveil)
Maar ik ga er nu al te veel op in. Aanleiding is dat ik gisteren, met eerdergenoemde geestverwanten Diederik en Wendy, in het huis van onze onlangs overleden vriendin Erica - zelf astroloog en helderziende - boeken mocht uitzoeken. Daarbij stuitte ik op twee brochures van het 'Astrologisch Reveil', een uit 1977 en de ander uit 1978. Dat waren driedaagse congressen die in het congrescentrum 'Kontakt der Kontinenten' in Soesterberg werden gehouden. Iedereen die zich met astrologie bezighield - beroepsmatig of puur als geïnteresseerde - kon zich voor zo'n weekend inschrijven en op die dagen interessante lezingen bijwonen van bekende specialisten op dat gebied zoals Jack Chandu, Mellie Uyldert, Karen Hamaker-Zondag, Herman de Vos, Noud van den Eerenbeemt en Rudolf Smit. 

De namen met een linkje verwijzen naar degenen die vandaag de dag nog actief zijn op dit gebied.

1 opmerking:

Singha zei

O, wat leuk. Ik heb precies hetzelfde gedaan in die tijd: me helemaal verdiept in de astrologie. Ik heb ook heel wat horoscopen 'getrokken'. Ja, Chandu, Mellly Uyldert...Zo 70s