donderdag 11 september 2014

Gezamenlijke vierhonderdjes

De hertenbronst is misschien wel de indrukwekkendste gebeurtenis van het jaar. Tenminste, als het om natuurevenementen gaat. De bronsttijd is nu begonnen en culmineert over een à twee weken, is eind september op zijn hoogtepunt. Als ik tijd kan vinden - dat wordt lastig met een volle agenda - ga ik binnen nu en twee weken weer naar de Hoge Veluwe om het spektakel te aanschouwen.

Edelherten houden zich overdag nogal verscholen in het bos, maar tegen de avond 'treden zij uit de dekking' zoals dat in jagersjargon heet. Dan kan het gebeuren dat verschillende roedels kaalwild (groepen hinden met hun kalveren) tegelijk de vlakte betreden. Elk roedel wordt vergezeld door een plaatshert (een groot, sterk hert) en diverse bijherten. Omdat de roedels zich op dat moment min of meer vermengen, leidt dat soms tot schermutselingen en geweigekletter bij de heren. 


Iets dergelijks gebeurde gisteren aan de Laan van Poot. Een grote groep met overwegend dames - enkele tientallen - had zich verzameld op het veld. Nadere observatie leerde dat het in feite twee groepen waren. De plaatsherten waren in dit geval Wim Hartman, Berry Verkijk en Arie Don. In de groepen liepen ook nog een aantal bijherten mee waaronder Ton van der Pol, Henk Moesman en blogger dezes. Het grootste verschil met herten was dat de mannen collegiaal en kameraadschappelijk met elkaar omgingen.

Voor Ton en mij was het wel een speciale avond omdat we allebei een groep zijn 'gezakt', in ieder geval tijdelijk en mogelijk permanent. We moesten teveel aanpoten om groep 5 - die in onze beleving behoorlijk hard gaat - bij te blijven. Dus gisteravond liepen we voor het eerst met de groep van Arie Don mee. Nu wilde het geval dat er juist een baantraining op het programma stond van zijn groep en groep 5. 

Eerst wat inlopen, oefeningen op de baan waaronder wat korte steigerungen en oefeningen waarbij je eerst een stok met gestrekte armen recht vooruit moest houden en naderhand in de nek moest leggen; dit ter verbetering van de loophouding. Daarna stonden 10 x 400 m op het programma, opgedeeld in twee blokken van 5 x 400 m met 90 seconden rust tussen de tempo's en vijf minuten rust tussen de blokken. Al naar gelang het loopniveau moesten die 'vierhonderdjes' in 1'40'' tot 2'00'' worden gelopen. Ton, Ana en ik liepen bij elkaar en kwamen steeds zo tussen de 1'50'' en 1'55'' per 400 m uit. 


Na deze training wat uitlopen en op het grasveld nog wat afsluitende grondoefeningen. Al met al was het een fijne training. Uiteraard is na afloop in de kantine gezellig nagepraat, zelf heb ik nog een kaartje gekocht voor de jaarlijkse club-BBQ aanstaande zaterdag. Dat gaat vast weer gezellig worden.

Geen opmerkingen: