woensdag 1 maart 2017

Lentetraining tussen gevederde vrienden

Bij het ochtendritueel hoort in mijn geval het raadplegen van Buienradar. Soms meerdere malen klik ik op de 'drie uur vooruit' optie. Daar stem ik vervolgens mijn dagelijkse activiteiten op af. In de loop van de middag en avond werd regen voorspeld.

Achteraf is dat geloof ik wel meegevallen, maar niettemin besloot ik deze ochtend flink van de zonneschijn te profiteren. Ook omdat ik 's avonds was verhinderd. Eerst naar de Laan van Poot via de Bosjes van Pex. Na de gebruikelijke woensdagochtend-sessie in het krachthonk - met Arie, Wim, Menno en Allen - en na het gebruikelijke afsluitende 'bakkie leut' bij Frans van de kantine, weer naar huis gelopen om van schoenen te wisselen.

Op het programma van deze dag stond twee keer 5 x 800m in 10km tempo, waarbij de hersteltijd tussen de tempo's anderhalve minuut was en die tussen de series vier minuten.

Heel pittig dus!

Echter had ik die herstelperiode tussen de series niet op mijn netvlies, ik maakte er tien minuten van. En ook de laatste 800 meter heb ik wat ingekort. Dus een beetje gesmokkeld, maar toch voelde het al met al aan als een prima training met als bijkomend voordeel dat ik wat meer kleur kreeg door de natuurlijke zonnebank.


In het zelfgekozen parcours zat nog een stuk Westduinpark, wat mij twee waarnemingen voor Waarneming.nl opleverde. De eerste was een buizerd, weliswaar een vrij algemene roofvogel maar deze was erg mooi, groot en donker van kleur. Hij (of zij) vloog over het glooiende veldje nabij Duindorp en streek op een tak neer.

Enkele honderden meters verderop, bij het veld rechts van het Fuutpad, zag ik een aanzienlijk kleinere roofvogel. Het was een valk, aanvankelijk dacht ik dat het een boomvalk was maar in het voorbijgaan zag ik dat de streepjes op de buik in de breedte liepen, dus denk ik toch dat het een slechtvalk was. Helaas had ik ditmaal geen camera bij me, maar na veel googlen op afbeeldingen kwam ik tot de conclusie dat het best wel eens een slechtvalk zou kunnen zijn.


Inderdaad, ik twijfel nog maar andere roofvogels vielen af: voor een sperwer leek-ie mij te klein en hij leek ook niet op een smelleken (de foto is van het net geplukt maar zo zag-ie er wel uit).

Vlak bij huis - en ook in onze eigen tuin - is trouwens een aantal keren (ook vandaag) de staartmees gesignaleerd, een prachtig vogeltje met zijn cremekleurige buik en zwart-kastanjebruine oog- en staartstreep.


Thuis ook nog wat vogels - was wat aan het opruimen - maar die maken geen geluid. Was vroeger wel anders, toen ik parkieten had. Maar dat is heel lang geleden.

Geen opmerkingen: