zondag 19 maart 2017

Spartarun laatste van de 1 van de 4

Vanmorgen was de laatste editie van de zogeheten 1 van de 4 loop 2016/2017. Plaats van handeling: AV Sparta in het Zuiderpark. Voor deze vereniging zal het voorlopig de laatste loop van dit seizoen zijn, want de sportlocatie wordt gerenoveerd.

Door omstandigheden stond mijn hoofd niet zo naar lopen, maar ik ben toch maar gegaan. Gewoon lopen, rustig-aan, ik had geen plannen. Die heb ik de laatste tijd toch al niet met lopen, of het zou 'gewoon lekker lopen en heel blijven' moeten zijn.

Inlopen (foto is van ander jaar)
Het weer viel - tegen de verwachting in - mee, afgezien dan van de wind, die hard vanuit het zuiden waaide. Maar daar had ik op de heenweg - op de fiets - geen last van. Op de terugweg des te meer, toen moest ik pal tegen de wind in en kwam ik nauwelijks vooruit. Mijn stadsfiets toch maar eens een onderhoudsbeurtje gunnen, want dat is niks.


In het clubhuis van Sparta was het een drukte van belang. Wat wil je, met lopers van vier atletiekverenigingen. Startnummer opgehaald en naar de kleedkamers. Na mij te hebben omgekleed een stukje ingelopen met de groep van Mulay Najib.

Voor een aantal van de lopers - met name de snelle mannen en vrouwen - hing wel het een en ander van hun deelname af, namelijk een mooie klassering in het eindklassement. Daar weer een selectie van ging voor een beker. Onze club is goed uit deze competitie gekomen, Haag Atletiek was de winnende club. De uitslagen zijn inmiddels online en foto's heb ik wel 'ergens' op FB gezien maar kon ze niet meer terugvinden. Komt dus nog.

Om elf uur werd het startschot gegeven van de loop, die voor Spartaan Bert van Dijk zijn laatste is als organisator. De vijf- en kilometerlopers gingen tegelijk van start, maar de vijf startten op de baan, de tien even daarbuiten. Zelf had ik evenals het merendeel voor 'de tien' gekozen, wat neerkwam op vier rondjes van 2,5 kilometer.

Ik startte achteraan en liep in een vrij rustig tempo dat ik tien kilometer vol zou moeten houden. Dat is wel prettig lopen, je ziet lopers van je weglopen maar anderen haal jij weer in. Op zich ging het best goed, maar toen ik na de derde ronde achterom keek zag ik dat Odette Tieleman en Carel Knoester mij op de hielen zaten. Dus toch geprobeerd iets aan te zetten wat best zwaar was.

De laatste tweehonderd meter voor de finish haalde Odette mij nog in, en Carel zette - zo te horen aan de aanmoedigingen van de toeschouwers - achter mij een eindsprint in. Het lukte mij nog nèt om voor hem te finishen. Eindtijd wist ik op dat moment niet zo een-twee-drie, maar op grond van wat anderen hadden gelopen net zou het 'ergens in' de 53 minuten moeten zijn geweest. Klopt, het was 53'25'', niet zo slecht voor een oude man. Wel mooi twee minuten sneller dat vorige week bij de CPC!


Hoffelijk als ik ben, had ik niettemin drie dames van mijn trainingsgroep voor moeten laten gaan: Sonja die een fraaie 51 minuten liep, Patty bij wie ik lang in het kielzog bleef met 53 minuten - waarmee ze tweede dame in haar categorie werd èn een beker kreeg! - en Odette net voor mij.

Gedouchd, omgekleed en in het clubhuis gecheckd of er een prijs op mijn startnummer was gevallen. Nota bene, dat was nog zo ook! Een zwarte cap. Daar kwam nog een wit t-shirt bij, Ellis was zo aardig om die aan mij te geven omdat deze haar te groot was. Nogmaals dank Ellis!

Met Jan Groeneveld die tijdens de loop helaas moest uitstappen wegens een opspelende kuitblessure, fietste ik richting Den Haag Zuid-West. Op de Loosduinseweg boog ik linksaf en zwoegde mij een ongeluk naar huis, via de Weimarstraat en een stukje Mient, tegen de harde wind in.


Expositie Gideon Bouwman

Later in de middag eerst nog wat boodschappen gedaan voor het avondeten, daarna vertrok ik wederom van huis, ditmaal om wat cultuur te snuiven. Eigenlijk wilde ik eerst naar de cabaret-matinee van De 2Vliegen, maar helaas was die voorstelling uitverkocht.

Echter was ik ook uitgenodigd voor een expositie van ex-Haaglid Gideon Bouwman, die zich na zijn pensioen heeft ontpopt tot een uiterst talentvol en vakbekwaam fijnschilder. Vijfentwintig topstukken van zijn hand hangen nu in de kapperswinkel Haagsche Kopjes.


De gasten werden verwelkomd door de vriendin van de kunstenaar, Elly Burgering. Jas opgehangen, overzichtslijst meegenomen en de kunstwerken bewonderd.


Grappig was dat ik één van de gasten herkende als een ex-collega van lang, lang geleden. Ik sprak haar aan en inderdaad, ik had mij niet vergist. Het is nota bene vijftig(!) jaar geleden dat ik haar voor het laatst heb gezien. Hoe ze heette was ik vergeten, maar ze stelde zich opnieuw voor als Anneke Blok. Even met haar en haar echtgenoot gepraat, daarna ook met Gideon en Barbera Sterk, de eigenares van Haagsche Kopjes en haar moeder. Barbera is zelf ook een creatief fotografie-talent.


Wie er ook was: 'onze' nachtburgemeester van Den Haag René Bom. Zoals een echte burgervader betaamt is hij overal te vinden waar onze residentie bruist van cultuur.


Ik ging weg toen Annet Pronk en Berry Kramer binnenkwamen. Berry is ook al zo'n hardlopende creatieveling, vooral beeldhouwen is zijn ding.

Wie meer wil zien van het fraaie werk van Gideon, check dan deze site!

Geen opmerkingen: