zaterdag 11 maart 2017

Over kaalslag en prille voorjaarsbloeiers


De crocussen zijn zich nu volledig aan het ontplooien. Na de inmiddels gebruikelijke fitness-sessie gisterochtend aan de Laan van Poot, lokte een vrijwel permanent schijnend lentezonnetje ons 's middags weer naar buiten.

Tijdens de wandeling van 15 kilometer was het deels bewolkt, maar naderhand kwam de zon weer te voorschijn. Vanaf de Laan van Meerdervoort liepen we via de componistenbuurt en een stukje Loosduinen naar Vroondaal, vlak bij Madestein. Het moet gezegd: er is daar een prachtig woongebied ontstaan met dure villa's, een soort 'nieuw Wassenaar' of 'nieuw Bloemendaal' zo je wilt. Een genoegen om daar te wonen, maar je moet wel wat losse stuivers in je zak hebben.


Wel zie ik met steeds ledere ogen aan dat de schaarse natuur in de randstad is geweken - en steeds meer en sneller moet wijken - voor nòg meer asfalt en nieuwbouwprojecten. 'Uitbreiding' is het motto van deze jaren. Zie het sterk aangetaste Delfland tussen Rijswijk en Delft, het gebied rond Kijkduin, Madurodam en Scheveningse Bosjes, noem maar op. Weerstand of kritiek van de inwoners van Den Haag bestaat wel, maar is gebundeld op online actieblogs als 'Laat mij staan' en dergelijke. De meeste mensen lijken er echter niet zo mee te zitten, sterker nog, iedereen wil zo goed en lekker mogelijk wonen, zich snel van A naar B verplaatsen, volop consumeren enzovoorts.


Ondertussen gaat de bomenkap in onze groene residentie onverminderd door. Werkverschaffing?

Zo was ik ontzet bij de aanblik van de enorme kaalslag op de Madesteinweg, Daar stonden ruim 500 dikke oude bomen en die zijn stuk voor stuk omgezaagd. Dat zal zijn redenen hebben, maar ik ben deze nog niet tegengekomen op internet. Ook doorgewinterde "boomactivisten" mochten hierover tot dusver geen antwoord krijgen van de gemeente.

UPDATE: nog even verder gezocht, antwoord van de gemeente staat hier. Toegegeven, op dit moment is de Madesteinweg een gevaarlijke weg: dat deze - zeker met de bouw van de nieuwe woonwijk Vroondaal - veiliger moet worden gemaakt is een valide argument. Ook moeten er met de bouw van deze wijk allerlei kabels onder de grond worden getrokken, en zou er herplant van bomen plaatsvinden. Gegeven deze omstandigheden lijkt het besluit om de bomen te kappen zorgvuldig te zijn genomen. Wat niet wegneemt dat het kappen van al deze bijna monumentale bomen zonde is en blijft en dat het steeds lastiger wordt om de randstedelijke natuur 'natuurlijk' te laten.

 
De terugweg ging onder meer via Landgoed Ockenburgh. Aan de achterzijde van Villa Ockenburgh streken we neer in Paviljoen Ockenburgh voor cappucino en muntthee. Daarna via de Wijndaelerweg en Laan van Meedervoort met de grootste kruidenier van Nederland terug naar huis. Om en nabij vijftien kilometer gewandeld. 

Geen opmerkingen: