dinsdag 21 juli 2020

Zoeken naar komeet: niet goed wijs of Neowise?


Gisteravond laat nog even naar het De Savornin Lohmanduin gefietst om een glimp op te vangen van de komeet Neowise. Per slot van rekening is het een van de laatste dagen waarop de komeet zichtbaar is, daarna moeten we ca. 7000 jaar wachten. Het mag het toppunt van misplaatst optimisme heten als ik zou beweren dat ik dat geduld kan opbrengen.

Op de top van dat duin, met goed overzicht op de omgeving, was een stel aanwezig. Naderhand kwam nog iemand op het daar aanwezige bankje zitten met een verrekijker en fototoestel in de aanslag.

Foto: Corné Ouwehand
We moesten de blik naar het noordwesten richten, waar De Grote Beer ('Steelpan') zichtbaar zou zijn. Het was nog schemerig, naarmate de tijd na zonsondergang vorderde, werden sterren meer zichtbaar. Totdat de dame van ons kleine gezelschap voornoemd sterrenbeeld plotseling in het vizier kreeg, maar dan pal voor ons! Vervolgens zouden we vanaf het punt (ster) rechtsonder de steelpan een stuk naar beneden moeten zoeken naar de komeet.

Lang verhaal kort: we zagen wel wat sterren, maar geen komeet. Totdat de man met verrekijker aangaf waar we Neowise konden zien. En inderdaad, iets rechtsonder de steelpan zagen we een vaag, enigszins 'verlengd' sterretje. Eerlijk gezegd vond ik het verre van duidelijk maar kan wel zeggen dat ik de komeet heb gezien! Dus om die reden nog 7000 jaar te blijven leven lijkt wat overdreven.

Hoe dan ook is de hierboven geplaatste foto 'gejat' van internet, deze is op 11 juli (het voor toeschouwers helderste moment van de komeet) genomen.

Als er weer een andere komeet langszij komt, een week of twee eerder gaan kijken, dan is-ie een stuk helderder.



Nog even een korte trainingsupdate
Zondag een duurloopje van ca. 70 minuten volbracht, maandag met 'de jongens' een pittig programma afgewerkt: 6 x 4 minuten, met telkens een minuut tussenpauze. Heb ze bijna allemaal volbracht, m.u.v. 'de vierde keer', toen werd het mij toch wat te zwaar en heb een stukje gewandeld. Lange tempo's zijn (nu?) nog steeds een dingetje voor mij, ook al gaat het steeds wat beter.




Geen opmerkingen: