donderdag 2 juli 2020

Van boksende schilders tot hollende (Meer en-)Boslopers


Deze week tot nu toe drie keer gelopen: de eerste keer zondag, veertig minuutjes duurloop. Niet lang, maar in de benen zaten nog de tempotrainingen op donderdag en vrijdag.

De tweede keer was maandag, met z'n vieren door Meer en Bosch en Ockenburgh. Dat waren langere tempo's (driemaal zeven minuten) maar die gingen wel beter dan voorgaande keren.

Vandaag (donderdag) was de derde keer. Nu liepen we in de ochtenduren het vertrouwde parcours van Meer en Bosch. Korte tempo's, drie series van 5 x 1 minuut met tussen de tempo's een minuut herstel en drie minuten rust tussen de series. Al met al, inclusief inlopen en oefeningen 55 minuten. Nu ging het helemaal goed, ik merk dat mijn loopconditie allengs verbetert.

Jagersgraf - Isaac Israels

Zelfportret Isaac Israels
Verder ging ik woensdag voor de tweede keer deze maand naar het Kunstmuseum Den Haag. Koos ik de vorige keer de Route Mondriaan met exposities van A.R. Penck, David Nuur, Mondriaan & De Stijl en Lucassen, nu ging ik voor de andere route inclusief de expositie Breitner vs. Israëls.

Vrouw met rode kimono - Breitner
Twee vrouwen in de sneeuw - Breitner


Breitner en Israëls waren in hun werkzaam leven zowel vrienden als rivalen, waardoor er jarenlang sprake was van onderlinge spanningen. Ze hebben elkaar bewonderd, benijd en geïnspireerd. Aanvankelijk keek Breitner erg tegen Israëls op, dit omdat laatstgenoemde een talentvoller en vaardiger schilder was. Bovendien was hij de zoon van de beroemde Jozef Israëls. Breitner moest hard werken om het niveau van Israëls te evenaren en zelfs te overtreffen. Dat is uiteindelijk wel gelukt. Dankzij de jarenlange wedijver hebben zij het beste in elkaar naar boven gehaald. Met de tentoonstelling Breitner vs. Israels - Vrienden en rivalen wordt uitgebreid stil gestaan bij deze artistieke bokswedstrijd.

Breitner - Amsterdam Keizersgracht
Overigens kan er vanaf 1 juli (dus gisteren) weer vrij door het museum worden gedwaald. Voor die tijd moest je van tevoren (online) een keus maken tussen één van de twee routes en daar mocht niet van worden afgeweken (corona). Dus heb ik nu meteen ook wat andere dingen meegepikt, zoals het bezichtigen van het aardewerk, met name het Delftsblauw.

Geen opmerkingen: