zaterdag 12 mei 2012

Nostalgisch Haag


De laatste dagen word ik onwillekeurig geconfronteerd met zaken die nostalgische gevoelens kunnen opwekken. Zo zijn er de vergaderingen van de jubileumboekcommissie, waarbij steeds foto's, documenten en curiosa uit een inmiddels lang vervlogen verleden van onze vereniging opduiken. Een groot aantal daarvan is inmiddels verhuisd naar het Gemeentearchief Den Haag, waar ze voor het nageslacht bewaard blijven.


Ook bij interviews met mensen - atleten en bestuurders - die de begintijd van de vereniging hebben meegemaakt - zij zijn inmiddels eind tachtig, begin negentig - komen allerlei verhalen van 'toen' naar voren, en uiteraard ook weer fotomateriaal.

Vandaag was een rustige dag, maar wel even langs het Grenswisselkantoor Centraal Station om wat euro's in te wisselen voor tsjechische kronen. Wel zo handig als wij naar Praag gaan volgende week. Het was mooi wandelweer, dus heb ik vooral gelopen. Een van de meest gefotografeerde locaties van Den Haag (De Hofvijver) ook maar weer eens op de plaat gezet. Dit is nog een van de plekjes die ongeschonden zijn gebleven.

En dan is er de grootste kastanjeboom van Den Haag, die aan de rand van de Koekamp staat. Ooit was er sprake van dat de boom gekapt moest worden in verband met de modernisering van het gebied rond het Centraal Station. Ooit haalde ik de ingezonden brieven rubriek van de toenmalige Haagsche Courant met een warm pleidooi de boom te sparen. Het zou van verregaande arrogantie getuigen om te stellen dat mijn brief de doorslag heeft gegeven, maar de boom staat er nog. Gelukkig.

Om het nostalgische plaatje compleet te maken: donderdag zag ik na vijftig jaar zowaar de Blauwe Tram weer rijden! De HTM koester dit historische mobiele erfgoed, en terecht.

Geen opmerkingen: