maandag 14 mei 2012

Sdu Royal Ten met 'personal haas'

Zondag was de jaarlijkse The Hague Royal Ten (tegenwoordig Sdu Royal Ten), een van de leukste lopen van Den Haag. Zelf doe ik daar elk jaar aan mee. Nu was het zo dat ik zaterdagavond werd gebeld door Jan Groeneveld. Of hij mij kon hazen. Opzet was om mij naar een tijd van onder de 50 minuten te brengen. Hij wilde om trainings-opbouw technische redenen toch rustig lopen, dus op die manier kon hij mij helpen. Nu behoor ik tot het type van de eigenzinnige loper (maar dat is wellicht een pleonasme) die graag zijn eigen tempo en ritme bepaalt, maar ik dacht: laat ik het eens proberen, misschien heeft het effect.

Het was schitterend weer, strakblauwe lucht, de hele dag zon. Erg warm was het echter nog steeds niet, dus toch maar een t-shirt onder de singlet aangetrokken. Al vroeg (rond elf uur) ging ik naar de locatie dat het hart van het loopevenement vormde, het Prinses Beatrixkwartier nabij het Centraal Station. Eerst met de tram naar CS, van daaruit een stuk lopen via Koekamp en Bezuidenhout naar het viaduct waar het op dat moment nog niet heel druk was. Dat zou overigens snel veranderen, moederdag of niet. Ik was zo vroeg omdat ik mij nog moest inschrijven. Nadat dit was geregeld, weer naar buiten om de anderhalve kilometer voor de kinderen - en hun eventuele begeleiders - van start te zien gaan en even later te zien finishen. Wat kunnen sommige van die - soms nog erg jonge - kinderen knoerthard lopen, leuk om te zien.

Anne, Helmie en Ellen: snelle dames...
Weer terug in het gebouw waar men zich kon inschrijven en eventueel omkleden, zag ik steeds meer bekenden. Ook 'haas' Jan G. was inmiddels in beeld. Hij schreef zich eveneens in, daarna koffie. Een duur bekertje, twee euro, maar het was een goed bakkie. Met hem en Ellen, de eerste van Groep 5 die ik tegenkwam, gingen we even later kijken naar de 5 km.lopers waar ook een aantal bekenden aan deelnamen. Waaronder Hizkia, die de afstand relatief ontspannen liep omdat ze donderdag bij The Golden Ten wil 'vlammen'. Daarna gingen we ons - voor zover nodig - omkleden in een vrij verdekt opgestelde kleedruimte.
Even later liepen we naar de start. Ondanks dat we allebei vroeg waren, moesten we ons toch helemaal achteraan aansluiten. Dus toen na een kwartiertje het startschot klonk, duurde het zeker anderhalve minuut voordat we 'over de mat' kwamen en Jan zijn stopwatch indrukte. Dus nu rustig achter hem aanlopen. Dat ging zeker rustig, normaliter start ik een stuk sneller. De eerste kilometer ging in 5'18'', maar ik had mij voorgenomen om ditmaal gewoon achter Jan aan te blijven lopen. Het ging eigenlijk best goed, maar langzaam of niet, op een bepaald moment wordt het toch zwaarder. Wel ging het steeds wat sneller, wij passeerden constant medelopers. Opeens schoot de veter los van mijn rechterschoen. Sh*t.... Snel langs de kant om de veter opnieuw te strikken, dat scheelt ook alweer snel twintig, dertig seconden. Daarna onverveerd verder. Lang verhaal kort: we passeerden allebei in 53 minuten en acht seconden de meet, volgens de tijdklok. Volgens Jans horloge was het 51 minuten en 30 seconden, als je daar de veterpauze aftrekt zal het rond de 51 minuten zijn geweest.

Tevreden? Nou ja, ik had echt wel gehoopt op 49 of 50 minuten, ik heb dat begin dit jaar wel gelopen dus zo onrealistisch is dat niet. Bovendien gaan de trainingen de laatste tijd beter. Maar aan de andere kant heb ik mij na thuiskomst gewogen en het is nog steeds 79,7 kilo, dus de afgelopen week ben ik niet verder afgevallen. Er is dus nog werk aan de winkel! Na afloop zag ik al mijn groepsgenoten, stuk voor stuk hebben ze sneller gelopen. Het was ook wel ideaal loopweer met die zon en de wind was niet hard genoeg om een goede tijd in de weg te staan. Nu maar eens zien of ik in Praag nog wat gewicht kan kwijtraken (zal moeilijk worden met die stevige maaltijden die je daar schijnt te krijgen).
Met een paar loopkornuiten - Frank Inklaar, Paul Kruijssen, Ton van der Pol en Jan G., mijn haas, die nog 'op zijn lazer' kreeg van trainer Zier omdat hij niet hard genoeg had gelopen (tja, hij moest mijn rollator voortduwen ;-)) gingen we nog een biertje drinken in een café aan de Theresiasstraat. En een beetje nakletsen natuurlijk. Volgende week gaan we in Leiden weer aan de bak. Jan gaat dan revanche nemen op de halve marathon! Ik zal daar volgende week zondag ook gaan lopen. Dus we blijven in de tussentijd gewoon maar doortrainen, alsmaar trainen... Ook in Praag! Meer foto's zijn hier te vinden.

2 opmerkingen:

ruud verhoef zei

Toch best een heel rappe tijd neergezet op de 10km Fred!
Mss tot ziens in Leiden

Koen Martens zei

met zo'n snelheid hoef je voorlopig geen zorgen te maken over een zelf betaalde rollator Fred.

Ik kreeg de rest niet mee op sleeptouw thuis, anders had ik bij jullie de 10 gelopen.