zondag 9 februari 2014

Delfts lopen en fietsen in Mokum

Vanmorgen ging ik met Jan Wierenga en Jan Groeneveld naar De Koplopers in Delft. Daar werd de Kopjesloop gehouden, ditmaal in het kader van het zogeheten '1 van de 4 circuit'. Alhoewel niet in topvorm, toch leuk om aan mee te doen al was het maar bij wijze van 'test'.

Er was best druk, ik schat een paar honderd lopers, die de 5 of de 10 km gingen lopen. Of de 15 km, dat kon ook nog. Zelf had ik ingeschreven voor de 10 km. weersomstandigheden: (gelukkig) droog, maar wel een harde ijskoude wind

Het ging er voor mij niet om een snelle tijd te lopen, ik voelde aan mijn water dat dit toch niet zou lukken, ik ging gewoon 'op gevoel' en liep eerder ingehouden dan gedreven. Het waren twee ronden, de eerste vijf kilometer gingen in ruim 26 minuten, niet snel maar het was wel een tempo dat ik in de tweede ronde zou kunnen vasthouden. Toch was dat niet helemaal waar, even na het 6 km punt moest ik (hoge) nood-gedwongen vaart minderen en dat bleef zo, elk begin van een versnelling veroorzaakte kramp. Ik heb mede-zestigers Jan W. ('de chauffeur')  en Carel K. (Godfather van Haag Atletiek) voor moeten laten gaan. Groep-5 genoot Ton van der Pol was mij al eerder voorbijgegaan en liep zo'n vijftig meter voor mij in een groepje. Uiteindelijk passeerde ik in 53'24'' over de meet waar mede-organisator Hans Verbeek de lopers opwachtte.

De vier Haagse verenigingen waren goed vertegenwoordigd, er waren ook veel mensen van Haag Atletiek aanwezig. Van 'mijn' Groep 5 gaven onder meer Ton van der Pol en Arne acte de présence, en natuurlijk de snelle enthousiaste dames Marianne, Ellis, Eveline en Ilse al deed de laatste niet mee ditmaal, ze was er voor de 'support' en de foto's.

Mokum op de fiets

Gisteren ging ik naar Amsterdam waar ik had afgesproken met oud-collega Siebrand. We zouden elkaar en rond half twaalf ontmoeten bij de hoofdingang van het Centraal Station. Inderdaad troffen wij daar elkaar. Siep was op de fiets en regelde even later een OV-fiets voor mij bij de NS-stalling. Het regende op dat moment nog wel, dus regenbroek aan en daarna, manoeuvrerend tussen met elkaar ruziemakende taxichauffeurs door, op weg. Ik realiseerde mij al peddelend dat ik nog nooit in Amsterdam heb gefietst, hoe vaak ik er ook kwam en nog kom! Tenminste, ik kan het mij niet herinneren, in Mokum is het òf veel wandelen òf met de tram.


Al na vijf minuten stapten we af bij 'Het koffie cultuur centrum', een - zo bleek al snel - uitstekende coffeeshop, maar dan wel in de letterlijke betekenis: er werd ècht goede koffie geschonken. We dronken twee cappucino's met een bosvruchtenmuffin en een stevige brownie. Daarna konden wij er weer tegen en gingen naar doel nummer twee, het Rijksmuseum. Siep had daar afgesproken met zijn vriendin en zoontje, de rest van de middag zouden we met z'n vieren optrekken.


We hebben even het museum bekeken. Zowaar kwam ik daar nog iemand van de hardloopvereniging tegen, Ank en haar man. Gek dat je elkaar tegenkomt in een heel andere stad en in een totaal andere omgeving dan wat je van elkaar gewend bent.

Foto's van het Rijksmuseum in onderstaande diashow.Na het Rijksmuseum gingen wij naar het Stedelijk Museum, waar de imiddels beroemde ontwerper Marcel Wanders exposeert. Wij gingen eerst lunchen in het museumrestaurant van 'Het Stedelijk'. En zowaar kwam Wanders daar ook lunchen met zijn gevolg, familie, kennissen of vrienden. Maar ook zij moesten netjes in de rij staan. Het was er hoe dan ook erg druk, bezoekers moeten altijd even wachten bij de ingang totdat een van de obers of oberinnen hen een vrijgekomen tafeltje komt toewijzen.

Na de lunch even het Stedelijk van binnen bekeken, met name het permanente 'Kienholz-café' waar je één voor één wordt toegelaten om de bar - een soort saloon - van binnen te bekijken. En de Cobra-expositie die ik - bij nader inzien - al veel eerder had gezien. Blijft niettemin de moeite waard!

Foto's van het Stedelijk staan hier!

Laatste doel was een kort fietstochtje naar Concerto, de meest gevarieerde platen- en cd-zaak van Amsterdam en misschien wel van heel Nederland. Daar trad het originele free jazz combo 'Kapok' op. Ook hier een kort filmpje van deze groep. Heel bijzonder, met name omdat een hoornist - vriend van Siep - deel uitmaakt van het driekoppige gezelschap en ook omdat de drummer waanzinnig virtuoos is en allerlei bijzondere ritmes uitprobeert. De groep is mei vorig jaar al op tv geweest (Vrije Geluiden) en treedt binnenkort op in het BIM-huis, als onderdeel van een tournee.

Nadat de groep drie nummers had gespeeld van hun nieuwste CD, wees de drummer op de 'special edition' die men bij de toonbank in het begin van de winkel kon aanschaffen.

Met Siep nog 'een rondje door de winkel' gemaakt, daarna een laatste koffie voordat ik - na afscheid te hebben genomen - andermaal de OV-fiets besteeg en naar het station peddelde. Het was een welbestede middag!3 opmerkingen:

Jan van de Erve zei

Hoi Fred, grappig, ik hoorde Kapok afgelopen weekend op de radio voorbij komen en vond het heel goed. Bijzonder is dat ze geen bassist hebben.
Leuk cultureel dagje heb je weer gehad en ik ben benieuwd wat jij van Marcel Wanders in het Stedelijk vond. Ik lees er gemengde dingen over maar ik wil het zelf eigenlijk graag wel zien. Eerdaags ook maar zo'n dagje inplannen. Bedankt voor de inspiratie!

Fred zei

Hoi Jan,

Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik de expositie van Wanders niet eens goed gezien heb, we gingen maar heel even naar het Stedelijk om te lunchen, daarna wel even het museum in en 'in vogelvlucht' van alles gezien. Wat niet wegneemt dat een dagje Amsterdam, al dan niet inclusief museumbezoeken, altijd de moeite meer dan waard is!

Jan van de Erve zei

Ok Fred, ik ga je het eerdaags nog wel melden wat ik ervan vond :)