donderdag 1 mei 2014

Clingendael en de Japanse Tuin


Vandaag weer eens naar Clingendael gefietst, vooral om weer eens De Japanse Tuin te bezichtigen, want die is nu, aan het begin van de bloeimaand, op zijn mooist. Met een paviljoen vanwaar je de tuin kunt bewonderen. Dat kan tot en met 9 juni, en daarna weer van 13 tot en met 26 oktober.

De tuin is, kortom, niet het gehele jaar open voor het publiek. Dat heeft te maken met de kwetsbaarheid van de vegetatie. Er staan mooie bomen en planten waaronder een aantal zeldzame exemplaren. Maar ook buiten de Japanse Tuin staan op dit moment veel struiken in bloei, vooral veelkleurige rhodondendrons.De Japanse Tuin is in het begin van de 20ste eeuw aangelegd door 'Freule Daisy', zoals de toenmalige eigenaresse van landgoed Clingendael werd genoemd. Haar werkelijke naam was Marguerite M. Baronesse van Brienen (1871-1939). Deze dame had iets met Japan. Zij is er minstens één keer geweest maar vermoedelijk heeft zij meerdere reizen naar dat land ondernomen. Per schip natuurlijk, vliegtuigen waren toen (zo omstreeks 1910) nog geen gangbaar vervoermiddel.

Freule Daisy was hoe dan ook een ondernemende dame en de attributen die je in deze tuin ziet - zoals stenen lantaarns, watervaten, beeldjes en bruggetjes - heeft zij destijds eigenhandig (nou ja, zij zal haar 'mannetjes' gehad hebben) naar Nederland verscheept.

Geen opmerkingen: