maandag 19 mei 2014

Wielewaal!

Hans Dorresteijn kan er helemaal lyrisch van worden, van de Wielewaal, en zeker van zijn zang. Ik kan mij daar van alles bij voorstellen. Want ondanks dat de 'doodgewone' merel door de meeste mensen als beste zanger wordt gewaardeerd - niet onterecht vind ik - heeft het simpele 'dudeljoho' of  'wiela-wieloe' van de wielewaal een ongeëvenaarde klankvolheid en ook - vind ik - iets intrigerends. Er zit iets hoopvols in die klank waardoor je je opeens gelukkig voelt


Nu wil het geval dat de wielewaal best een zeldzame vogel is geworden, en zeker bij ons in de randstad. Sterker nog: ik heb hem hier nog nooit gehoord. De laatste keer dat ik wielewalen in het wild hoorde zingen was in Istrië en dat is ook alweer zo'n twaalf jaar geleden. In ons land komen ze vooral nog voor in het oosten, onder andere op bepaalde locaties in Gelderland, de Achterhoek en Overijssel, en ook in de Flevopolder en bij het Lauwersmeer.

Vanmorgen vroeg ging ik, na die zware halve marathon van gisteren in Leiden, mijn benen wat losmaken via een ochtendwandelingetje naar en door de duinen. Zoals vaker liep ik via de Zonnebloemstraat en de Fuutlaan naar het Westduinpark. Daar aangekomen hoorde ik van diverse kanten de nachtegalen die hier, in het Westduinpark, goed vertegenwoordigd zijn. Dus ik mijn eeuwige zakcameraatje op filmstand gezet en wat van die zang opgenomen.

Wie schetst mijn ongeloof, verbazing en vervolgens vreugde toen ik opeens tijdens het opnemen van de nachtegalenzang - op de achtergrond, maar luid en onmiskenbaar - een wielewaal hoorde? Kannietwaarzijn, om de titel van het bekende tv-programma van Astrid Joosten aan te halen. Misschien had ik het verkeerd gehoord en was de wens de vader van de gedachte. Het zou een vogel kunnen zijn wiens zang veel op die van de wielewaal lijkt. Toch maar even gefilmd, die wielewaal zie je wel niet (het is de mooiste maar meest 'onzichtbare' vogel die je kunt voorstellen) maar dan heb je in ieder geval geluid.


Maar er is geen twijfel mogelijk: ik hoef geen lange reis meer naar het Lauwersmeer te ondernemen louter om de wielewaal te kunnen horen. Ik heb 'm gehoord, het is onmiskenbaar onze geel-zwarte vriend!

Ik heb een paar van die korte filmpjes gemaakt, en die waarop de wielewaal het duidelijkst is te horen heb ik op deze blogpost geplaatst. De nachtegaal hoor je hier trouwens ook duidelijk op, let dus vooral op het melodieuze 'dudeljohho'...

2 opmerkingen:

Johan zei

Hallo Fred,
Dat is ook toevallig. Ik heb jaren geleden een stukje over de wielewaal op mijn blog geplaatst, waar jij toen op gereageerd hebt. En stomtoevallig kom ik vandaag op jouw blog terecht. Leuk dat je hem nu ook in Den Haag hebt gehoord. Prima geluidsopname!
vr. groet, Johan
http://saarlooswolfhondenweblog.wordpress.com/2006/05/18/de-wielewaal/

Fred zei

Dag Johan,

Leuk! Inderdaad, ik kan mij dit nog goed herinneren. Was dit al in 2006? De tijd vliegt... De wielewaal ook trouwens, vanmorgen hoorde ik 'm niet dus misschien was het een 'doortrekker'. Toch mooi dat ik 'm vlak bij huis heb gespot. Nestelen de wielewalen nog steeds bij jullie in de tuin of was dat ook een eenmalige gebeurtenis?